A venit frigul, a scazut numarul cersetorilor la Timisoara

De A. Strugariu
Frigul a condus la scăderea numărului de cerşetori, în această perioadă, la Timişoara
Frigul a condus la scăderea numărului de cerşetori, în această perioadă, la Timişoara
Nu atât raziile organizate de Poliţia Locală, cât frigul a condus la scăderea numărului de cerşetori, în această perioadă, la Timişoara. Unii dintre ei fie s-au ascuns în clădiri părăsite odată cu răcirea vremii, fie au decis să plece acasă peste iarnă, au constatat autorităţile locale. Unii dintre cei prinşi la cerşit au o situaţie materială decentă, spun reprezentanţii Poliţiei Locale.

Poliţiştii locali continuă acţiunile zilnice pentru depistarea cerşetorilor şi a oamenilor străzii, dar au constatat că numărul lor s-a redus comparativ cu perioada verii.

„În ultima perioadă s-a constatat că, din cauza răcirii vremii, numărul celor care ies în stradă la cerșit este mai mic, o parte dintre aceștia retrăgându-se fie în clădirile părăsite din oraș, fie către localitățile de domiciliu. În week-end numărul este totuși semnificativ mai mare decât în zilele săptămânii”, spune purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale Timişoara, Daniela Seracin.

La sfârşitul săptămânii trecute, de exemplu, au fost ridicate de pe străzi 15 persoane, iar pe parcursul întregii săptămâni 33 de persoane. Aproape toate au fost depistate în mod repetat pe străzile orașului.

De la mijlocul lunii iunie și până în prezent, peste 700 de persoane au fost depistate cerșind sau vagabondând pe străzile din Timişoara în urma acţiunilor agenţilor locali.

În majoritatea acestor cazuri, Poliţia Locală a trimis adrese către primăriile din localităţile de domiciliu ale cerşetorilor şi oamenilor străzii pentru a vedea ce situaţie financiară şi familială au aceştia. Aşa au descoperit că unii dintre ei ar avea unde să locuiască, dar preferă să stea pe străzi şi să trăiască din cerşit.

„Spre exemplu, S. Ștefan, de 23 de ani, cunoscut în Timișoara în special ca urmare a practicării cerșetoriei în zona intersecției Jiul cu Republicii, deși a fost adus de peste 20 de ori la sediul Poliției Locale, a declarat de fiecare dată că nu dorește consiliere din partea asistenților sociali. Acesta are domiciliul în Filiași, județul Dolj, și are probleme la picioare ca urmare a unui accident prin electroculare din copilărie. Tânărul beneficiază de indemnizație lunară de 530 de lei și de ajutor ca persoană cu handicap din partea autorităților din localitatea de domiciliu în valoare de 293 de lei. De asemenea, la domiciliu părinții cu care locuiește în acte dețin un apartament cu trei camere și sunt pensionari. Cu toate acestea tânărul preferă să stea în Timișoara să cerșească în intersecții, iar pe timp de vară merge în Constanța unde de asemenea apelează la mila publică”, a arătat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Locale Timişoara. Iar cazul lui Ştefan nu este singular, spun reprezentanţii acestei instituţii.

„B. Adrian, de 36 de ani, din Banloc, locuiește cu mama sa care are o casă decentă în localitatea timișeană. Mama acestuia a declarat că bărbatul nu vrea să lucreze niciunde, primăvara pleacă de acasă și iarna se întoarce, este violent și nu poate să îl convingă să nu mai stea în stradă. Un alt caz este cel al lui K. Lucian, de 25 de ani, din Arad. Mama acestuia a declarat că fiul ei locuiește de 6 ani cu prietena lui în Timișoara și nu știe să practice acte de cerșetorie și vagabondaj cu atât mai mult cu cât are o situație materială bună”, spune Daniela Seracin.

Reprezentanţii Poliţiei Locale cred că principala soluţie pentru a stopa fenomenul cerşetoriei ar fi ca oamenii să nu le mai ofere bani acestor persoane.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !