Abandonul, un fenomen crud

Abandonul, un fenomen crud
REŞIŢA – Din nefericire, se pare că dintotdeauna, înainte să poată avea vreun merit sau vreo vină, copiii sunt încadraţi în două categorii: copii doriţi şi copii veniţi pe lume „din greşeală“, care sunt cel mai adesea abandonaţi.

Abandonul poate fi definit din mai multe puncte de vedere. Din punct de vedere juridic, copilul abandonat este: „Copilul aflat în îngrijirea unei instituţii de îngrijire socială sau medicală de stat,(…) private, (…) sau încredinţat unei persoane juridice, declarat prin hotarâre judecătorească abandonat, ca urmare a faptului că părinţii s-au dezinteresat de el în mod vădit pe o perioadă mai mare de şase luni”.

Din punct de vedere medical, copilul este considerat abandonat în spital dacă rămâne singur în unitatea sanitară mai mult de două săptămâni peste perioada necesară acordării îngrijirilor specifice. Psihologia defineşte abandonul mult mai subtil.

Ea încadrează orice formă de părăsire a copilului, orice formă de dezinteres faţă de acesta, indiferent dacă presupune sau nu întreruperea completă a legăturilor între copil şi familia acestuia. Din punct de vedere omenesc, abandonul este cea mai crudă faptă care poate fi făcută de cei ce aduc pe lume o fiinţă.

În cursul anului trecut au fost înregistraţi, la Spitalul Judeţean Reşiţa, ca nou născuţi 1.318 copii, dintre aceştia au fost abandonaţi 14, în medie un copil pe lună. Situaţia este îngrijorătoare, deoarece, după cum ne-a declarat Oana Ilici, asistent social la secţia de neonatalogie a Spitalului Judeţean: „Scuzele abandonului sunt cam mereu aceleaşi şi se referă la o stare materială precară“.

Lipsa de educaţie nu mai poate fi evocată ca fiind o cauză a abandonului minorilor, asta întrucât chiar la noi în Reşiţa au existat două cazuri de femei cu studii superioare care au decis să-şi abandoneze copiii. Întotdeauna există şi ruşinea de a face un „copil din flori“, adică un copil născut în afara unei căsătorii, lucru întâlnit mai ales în mediul rural.

Mulţi dintre copii abandonaţi azi ajung, din nefericire, să devină copiii străzii de mâine. Aceşti copii fără vise, mai bine zis care nu îndrăznesc să viseze sau să spere la un strop de dragoste părintească.

Anca Preda
anca.preda@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !