Abrambureala gripală

Abrambureala gripală
ORADEA – Sutele de mii de doze de vaccin antigripal sunt doar promisiuni deşarte. Deşi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, promitea în luna septembrie o avalanşă de doze de vaccin antigripal gratuit, se pare că lucrurile s-au dovedit a fi foarte încurcate.

Şi asta pentru că a avut încredere în importuri! Vrând să dubleze dozele de vaccin comparativ cu anul trecut, de la 1.050.000 la 1.850.000 de doze, Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să importe în mare parte cantitatea de vaccin deoarece capacitatea  de producţie a Institutului „I.Cantacuzino” este de cel mult 600.000 de doze de vaccin. Dar producţia de vaccin din import a fost întârziată din cauza izolării unei tulpini virale.

 

Promisiuni deşarte

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Bihor s-a considerat a fi într-adevăr norocoasă când a aflat că anul acesta judeţului nostru i-au fost repartizate 70.000 de doze de vaccin antigripal gratuit. Însă doar pe hârtie, pentru că realitatea este alta. În prima tranşă au sosit 10.080 de doze, în a doua tranşă, care a sosit cu o întârziere de o săptămână decât era preconizat, au sosit abia 4.400 de doze. „Săptămâna trecută am primit cea de-a treia tranşă conţinând 12.000 de doze. Ni s-a promis că până la finele anului vom primi întreaga cantitate promisă”, precizează dr. Zoia Bitea, director executiv adjunct Sănătate Publică în cadrul ASP Bihor. Noroc cu vremea frumoasă din noiembrie, ambrambureala ministerială fiind astfel într-un fel salvată de izbucnirea unei epidemii gripale.

 

Beneficiarii vaccinării

Campania de vaccinare antigripală gratuită se realizează primordial copiilor din instituţiile de ocrotire socială, copiilor infestaţi cu HIV sau cu diferite boli cronice, salariaţii instituţiilor de ocrotire şi a unităţilor de boli cronice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomdandă vaccinarea antigripală a cel puţin 50% din populaţia în vârstă de peste 60 de ani, iar pentru 2010 a cel puţin 75% din acelaşi segment de populaţie. 

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase