Absolvenţii, aşteptaţi la AJOFM

Absolvenţii, aşteptaţi la AJOFM
ORADEA – Nu mai puţin de 566 de absolvenţi s-au înscris până în prezent în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor.

Tinerii absolvenţi au termen de 60 de zile de la absolvire pentru a se înscrie la AJOFM pentru a putea beneficia de indembizaţie de şomaj. Astfel, cei care au terminat şcoala în iunie au avut termen limită de înscriere până pe 30 august, iar tinerii care au absolvit în iulie se pot înscrie până la sfârşitul lunii septembrie.

„Conform Legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat în baza de date a AJOFM Bihor şi nu reuşesc să se încadreze în muncă, potrivit pregătirii profesionale, pot beneficia de acordarea indemnizaţiei de somaj”, ne-a informat Dacian Nica director executiv adjunct al AJOFM Bihor. De asemenea, aceştia pot beneficia gratuit şi de consiliere, cursuri de calificare şi alte servicii oferite de AJOFM. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi este în prezent de 250 lei.

„Până în prezent s-au înregistat nu mai puţin de 566 de absolvenţi, din care 263 de studenţi, faţă de 281de absolvenţi câţi au fost înscrişi anul trecut în aceiaşi perioadă. Numărul mare de înscrişi se datorează şi acţiunilor de consiliere pe care le-am demarat în şcoli încă din luna martie. Consilierea s-a făcut la orele de dirigenţie şi iată că rezultatele nu s-au lăsat aşteptate”, a precizat Daciana Nica.

Stimulaţi

Pentru a veni şi mai mult în sprijinul absolvenţilor, AJOFM îi stimulează pe angajatori să recruteze personal din rândul acestora. Astfel, agenţii economici care încadrează absolvenţi pot beneficia de subvenţii, şi anume un salariu de bază minim brut pe ţară pentru absolvenţii şcolilor profesionale sau ai şcolilor de arte şi meserii,

1,2 salarii de bază minime pe ţară pentru absolvenţii de învaţământ liceal sau de învăţământ postliceal şi 1,5 salarii de bază minime pe ţară pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Subvenţia se acordă pe o perioadă de 12 luni de la data încheierii convenţiei cu AJOFM Bihor.

Simona Albinaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase