Absolvenţii, aşteptaţi să se înscrie la AJOFM Bihor

De Dan Birta
1Comentariu
Békési Csaba
Békési Csaba
Absolvenții care se înscriu în evidenţele AJOFM Bihor beneficiază de indemnizaţie de şomaj, consiliere şi cursuri de formare profesională.

Data de 25 iulie 2017 este termenul-limită până la care absolvenţii de liceu din promoţia 2017 se pot înscrie în evidenţele AJOFM Bihor pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj, în cazul în care nu reuşesc să se angajeze sau nu urmează o formă de învăţământ. Cei care se vor înscrie după această dată vor primi doar asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă şi posibilitatea urmării unui curs de formare profesională.

„Absolvenţii instituţiilor de învăţământ înregistraţi la AJOFM Bihor beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare. De asemenea, în scopul asigurării reconversiei și integrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe de formare profesională”, transmite Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Înregistrare

Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrați la structurile AJOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă lunară, neimpozabilă, al cărei cuantum este de 250 lei.

Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

„Data absolvirii cursurilor în anul şcolar 2016 – 2017 este 26.05.2017 pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Elevii care nu au situația școlară încheiată se pot înregistra în evidențele AJOFM Bihor în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ)”, precizează directorul executiv al AJOFM Bihor. Informaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul AJOFM Bihor (Oradea, str. Transilvaniei nr. 2, tel. 0259/436.821).1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor