Absolvenţii, poftiţi la AJOFM

ORADEA – Absolvenţii instituţiilor de învăţământ pot beneficia de facilităţi dacă nu-şi găsesc locuri de munca. Condiţia este să se înscrie în baza de date a AJOFM Bihor.

 „Absolventii de învaţământ, în vârstă de minimum 16 ani care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu reuşesc să se încadreze în muncă, potrivit pregătirii profesionale, pot beneficia de acordarea indemnizatiei de somaj precum şi de alte servicii oferite de către AJOFM Bihor”, ne-a informat Daciana Nica, director executiv adjunct al AJOFM Bihor. Conform legii, se consideră ca absolventul nu a reuşit sau nu a putut să se încadreze în muncă, dacă face dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-a înregistrat la AJOFM Bihor, în vederea medierii pentru încadrarea în muncă pe locurile vacante comunicate la agenţie de angajatori.

„În cazul în care absolvenţii nu se înregistrează la agenţie în termen de 60 de zile de la absolvire, în vederea medierii pe un loc de muncă vacant, pierd dreptul de a primi indemnizatia de somaj”, a precizat Nica. Indemnizaţia, în cuantum de 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acesteia, se acordă pe o perioadă de şase luni. În plus, absolventii care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării.

 

 

 

Facilităţi angajatori

 

 

 

Legea 76/2002 prevede o serie de facilităţi pentru angajatorii care încadreaza absolventi. Astfel, subventia acordată angajatorilor pentru incadrarea in munca a absolventilor de învăţământ este diferenţiată în funcţie de nivelul studiilor.  Astfel, pentru absolventii şcolilor profesionale sau ai şcolilor de arte şi meserii se acordă un salariu de bază minim brut pe ţară; pentru absolvenţii de învăţământ liceal sau de învăţământ postliceal – 1,2 salarii de bază minime brute pe ţară  şi pentru absolvenţii de învăţământ superior – 1,5 salarii de bază minime brute pe ţară. „Subventia se acordă pe o perioadă de 12 luni de la data încheierii convenţiei cu AJOFM Bihor”, a subliniat Daciana Nica.

Birta Dan

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !