Absolvenţii, poftiţi la AJOFM

Absolvenţii, poftiţi la AJOFM
ORADEA – 60 de zile au la dispoziţie absolvenţii instituţiilor de învăţământ, de la data absolvirii, pentru a se înregistra la AJOFM Bihor. Dacă se înregistrează în această perioadă, pot beneficia de indemnizaţie de şomaj în cazul în care nu reuşesc să se încadreze în muncă.

Unii dintre ei minimalizează însă acest lucru şi se trezesc abia după după trecerea celor 60 de zile. „În cazul în care absolvenţii nu se înregistreză la agenţie în termen de 60 de zile de la absolvire, în vederea medierii pe un loc de muncă vacant, pierd dreptul de a primi indemnizaţie de şomaj”, ne-a declarat Daciana Nica, director executiv adjunct la AJOFM Bihor.

Pentru a veni în întâmpinarea absolvenţilor, agenţia judeţeană organizează întâlniri cu aceştia în cadrul instituţiilor. Prima dintre aceste întâlniri a avut loc în cadrul Universităţii Oradea. AJOFM, împreună cu Universitatea şi ASCO au elaborat un ghid „Primii paşi în carieră”, cu informaţii utile pentru absolvenţi. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi cei ai şcolilor speciale în vârstă de minim 16 ani, care se angajează cu program normal de lucru pentru o perioadă jmai mare de 12 luni, beneficiază de o primă egală cu un salariu minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării. Condiţia este să se fi înregistrat la AJOFM, în termen de 60 de zile de la absolvire.

 

 

 

Pentru agenţi

Agenţii economici care angajează absolvenţi beneficiază şi ai de anumite facilităţi. Astfel, pentru angajarea absolvenţilor şcolilor profesionale sau ai şcolilor de arte şi meserii stimulentul este de un salariu de bază minim brut pe ţară.

Pentru angajarea absolvenţilor de învăţământ liceal sau postliceal, stimulentul este de de 1,2 salarii de bază minime brute pe ţară.

Puţin mai mare este stimulentul pentru angajarea absolvenţilor de învăţământ superior: 1,5 salarii minime brute pe ţară. „Stimulentele se acordă timp de 12 luni, angajatorii fiind obligaţi să-i menţină pe absolvenţi angajaţi pe perioada de minim un an”, ne-a explicat Daciana Nica.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase