Absolvenţii, poftiţi la AJOFM

Absolvenţii, poftiţi la AJOFM
ORADEA – Absolvenţii instituţiilor de învăţământ pot beneficia de facilităţi dacă nu-şi găsesc locuri de muncă. Condiţia este să se înscrie în baza de date a AJOFM Bihor.

„Absolvenţii de învaţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, pot beneficia de acordarea indemnizaţiei de şomaj, precum şi de alte servicii oferite de către AJOFM Bihor”, ne-a informat Daciana Nica, director executiv adjunct al AJOFM Bihor.

Conform legii, se consideră ca absolventul nu a reuşit sau nu a putut să se încadreze în muncă dacă face dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-a înregistrat la AJOFM Bihor, în vederea medierii pentru încadrarea în muncă pe locurile vacante comunicate la agenţie de angajatori.
„În cazul în care absolvenţii nu se înregistrează la agenţie în termen de 60 de zile de la absolvire, în vederea medierii pe un loc de muncă vacant, pierd dreptul de a primi indemnizaţia de somaj”, a precizat Nica. Indemnizaţia, în cuantum de 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acesteia, se acordă pe o perioadă de şase luni.

În plus, absolvenţii care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă egală cu un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării.

Facilităţi pentru angajatori

Legea nr. 76/2002 prevede o serie de facilităţi pentru angajatorii care încadrează absolvenţi. Astfel, subvenţia acordată angajatorilor pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor de învăţământ este diferenţiată în funcţie de nivelul studiilor.

Astfel, pentru absolvenţii şcolilor profesionale sau ai şcolilor de arte şi meserii se acordă un salariu de bază minim brut pe ţară; pentru absolvenţii de învăţământ liceal sau de învăţământ postliceal – 1,2 salarii de bază minime brute pe ţară şi pentru absolvenţii de învăţământ superior – 1,5 salarii de bază minime brute pe ţară. „Subvenţia se acordă pe o perioadă de 12 luni de la data încheierii convenţiei cu AJOFM Bihor”, a subliniat Daciana Nica.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !