Absolventii pot primi indemnizatii de somaj

De Dan Birta
Absolventii pot primi indemnizatii de somaj
În şase luni de la absolvire, absolvenţii trebuie să se înscrie în baza de date a AJOFM Bihor.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minim 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă, pot primi indemnizaţie de şomaj.

Condiţia principală este să se înregistreze la AJOFM Bihor, în baza diplomei de absolvire.

Conform Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, „Absolvenţii învãţãmântului liceal primesc diploma de absolvire şi foaia matricolã, parte a portofoliului educaţional, care atestã finalizarea studiilor liceale şi care conferã dreptul de acces, în condiţiile legii, în învãţãmântul postliceal, precum şi dreptul de susţinere a examenului de bacalaureat”.

„Aşadar, absolvenţii de liceu se vor înregistra la AJOFM Bihor, în baza diplomei de absolvire (act care se eliberează la finalizarea studiilor) şi nu în baza diplomei de bacalaureat”, a ţinut să precizeze Daciana Nica, directorul executiv adjunct al AJOFM Bihor.

La înregistrarea în baza de date a AJOFM Bihor, absolvenţii mai trebuie să prezinte o copie de pe actul de identitate, o adeverinţă de la medicul de familie, certificat fiscal de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, din care să reiasă că nu mai au alte venituri, şi un dosar plic.

Beneficii

După înregistrarea tinerilor absolvenţi, atât din învăţământul liceal cât şi cel universitar, în baza de date a AJOFM, în termen de 60 de zile de la data absolvirii, aceştia vor beneficia de mai multe servicii gratuite. Este vorba de informarea, orientarea şi consilierea profesională în vederea găsirii unui loc de muncă; medierea între cererea şi oferta de pe piaţa muncii; programe de formare profesională în meserii solicitate pe piaţa muncii; mobilitatea forţei de muncă în România sau în UE şi stabilirea şi plata, potrivit legii, a drepturilor de protectie socială. „Absolvenţii care nu reuşesc să se încadreze în muncă vor primi, timp de şase luni, o indemnizaţie de 50% din indicatorul social de referinţă, adică 250 de lei/lună”, a subliniat Daciana Nica.

Totodata AJOFM Bihor, va organiza în data de 28 septembrie 2012, „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi”.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !