Absolvenţii sunt aşteptaţi la AJOFM Bihor

Consultare cu absolvenţii de la Liceul „Don Orione”
Consultare cu absolvenţii de la Liceul „Don Orione”
Cei care se înscriu în 60 de zile de la absolvire în baza de date a AJOFM beneficiază de indemnizaţie de şomaj.

Începând cu 26 mai, dată la care se încheie anul şcolar 2016-2017, absolvenţii acestei promoţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţele AJOFM Bihor pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă.

Informare şi consiliere

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ înregistraţi la AJOFM Bihor beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare. De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi integrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe de formare profesională.

Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităţilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrați la structurile AJOFM din raza de domiciliu, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă lunară, neimpozabilă, al cărei cuantum este de 250 lei.

Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

AJOFM Bihor atenţionează absolvenţii de liceu promoţia 2017 că data absolvirii cursurilor în anul şcolar 2016-2017 este 26 mai pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă promovează sau nu examenul de bacalaureat (conform Ordinului MECS 4.577/2016 privind structura anului şcolar, cu modificările și completările ulterioare).

Elevii care nu au situația școlară încheiată se pot înregistra în evidențele AJOFM Bihor în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ).

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la sediul AJOFM Bihor din Oradea, str. Transilvaniei nr. 2, tel. 0259/436.821, sau la Punctele de lucru din: Aleșd, str. Rândunicii nr. 4, tel. 0259/340.022; Beiuș, str. Samuil Vulcan nr. 16, tel. 0359/461.731; Marghita, str. Eroilor nr. 9, tel. 0259/363.528, respectiv Salonta, str. Libertății nr. 25, tel. 0259/372.156.

AJOFM Bihor a demarat consultări în şcolile bihorene pentru a-i informa pe absolvenţii claselor a XII-a despre beneficiile înscrierii în baza de date a agenţiei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !