Absolvenţii vor în învăţământ

Absolvenţii vor în învăţământ
ORADEA - Perioada în care se fac completările şi validările este la jumătate, iar ultima zi pentru validări este cea de 9 iulie, atunci când absolvenţii din 2008 sunt aşteptaţi să aducă adeverinţele care atestă finalizarea studiilor superioare.

„Este important ca absolvenţii din 2008 să aducă adeverinţe din care să rezulte trei aspecte: media de la licenţă, media celor patru ani de studiu şi faptul că deţin studii psiho-pedagogice”, aminteşte Dorel Luca, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Cu toate acestea absolvenţii vor putea să îşi completeze dosarele inclusiv în ziua de examen, 16 iulie, deoarece sesiunea licenţelor se încheie în 14 iulie.

La finalul perioadei de înscriere a candidaţilor pentru examenul naţional de titularizare, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor au contabilizat un număr de 2.616 dosare de înscriere. Dintre acestea un număr de 652 de dosare aparţin proaspeţilor absolvenţi care doresc să intre în învăţământ.

Dscipline deficitare

IŞJ Bihor scoate la concurs un număr de 515 posturi titularizabile şi peste 1.400 de posturi de suplinitor la dispoziţia celor peste 2.500 de candidaţi. Conform reprezentanţilor inspectoratului din totalul absolvenţilor înscrişi aproximativ 10% reuşesc titularizarea în învăţământ la prima încercare, iar restul intră în învăţământ, dar pe posturi de suplinitor.

„Cu toate că avem absolvenţi care se înscriu la titularizare mai rămân şi unele discipline deficitare din punct de vedere al personalului didactic, cum ar fi limba şi literatura maghiară, matematică în limba maghiară, informatică sau diciplinele economice”, ne-a informat Dorel Luca. Acesta susţine că principala cauza a deficienţei de personal este concurenţa care o reprezintă firmele cu profil IT sau instituţiile bancare unde salariile sunt mai mari decât în învăţământ.

Vali Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !