Academia de Fotbal, inaugurata

Centrul Naţional şi Academia de Fotbal Mogoşoaia au fost inaugurate luni în prezenţa unor oaspeţi de marcă, Michel Platini, membru în comitetele executive FIFA şi UEFA, şi Andreas Kuhn, directorul “Programe de asistenţă” al UEFA.

Centrul National si Academia de Fotbal Mogosoaia, investitii ale FR de Fotbal care au cumulat circa 3,7 milioane euro, au fost inaugurate luni în prezenta unor oaspeti de marca, Michel Platini, membru în comitetele executive FIFA si UEFA, si Andreas Kuhn, directorul “Programe de asistenta” al UEFA.

Presedintele FRF Mircea Sandu a multumit pentru sprijinul primit din partea forurilor internationale, dar si din partea tuturor celor implicati în fenomenul fotbalistic, care au facut posibila realizarea acestei investitii.

“Este un moment emotionant, care încheie o viziune deschisa în 1992. Sper ca 2010 sa ne aduca prima generatie de jucatori care sa se apropie de generatia lui Hagi si Gica Popescu”.

Michel Platini a spus ca se simte onorat ca participa la inaugurarea centrului national de la Mogosoaia si a remarcat facilitatile extraordinare de care se vor bucura fotbalistii români. Oficialul francez a evocat si doua momente de apropiere pe plan fotbalistic dintre cele doua tari.

Primul s-a consumat pe vaporul “Conte Verde” care a transportat echipele Frantei, Belgiei si României spre Uruguay, unde se disputa prima editie a CM din 1930. Jucatorii celor 3 echipe se antrenau în comun pentru a se mentine în forma în vederea competitiei. Al doilea moment l-a reprezentat numirea lui Stefan Covaci ca selectioner al Frantei, românul contribuind la crearea primelor baze moderne de pregatire ale fotbalului francez.

Platini le-a amintit tinerilor fotbalisti români ca în pofida instalatiilor moderne de pregatire, fotbalul se joaca si cu capul si nu numai cu muschii. El a multumit serviciilor administrative ale FIFA si UEFA ca au investit bani în ridicarea unui asemenea centru.

Mircea Sandu a oferit cu acest prilej plachete omagiale oaspetilor straini, sponsorilor, dar si unor oficiali precum Octavian Morariu, Gheorghe Florian, George Copos si Ion Tiriac. La eveniment a fost prezent si primarul Craiovei, Antonie Solomon, care i-a oferit lui Mircea Sandu o cupa si “Diploma de excelenta a municipiului Craiova” pentru meritele lui în dezvoltarea fotbalului românesc.

Mircea Sandu, presedinte FRF, a amintit ca ideea ridicarii acestui centru national, a aparut înca din 1992 si ca proiectul a prins viata în 1993, dupa ce Dan Claudiu Tanasescu, primarul din Mogosoaia, a concesionat FRF un teren de 3 ha pe 69 ani.

Cu sprijinul FIFA, FRF a investit 1,5 milioane dolari în amenajarea a doua terenuri de fotbal, o tribuna de 800 locuri si instalatie de nocturna.

Cu ajutorul programelor “FIFA Goal” si “Hat-Trick”, FRF a construit Casa Fotbalului (2,2 milioane dolari) si a finalizat apoi lucrarile la Centrul National de Pregatire si la Academia de Fotbal, ce cuprinde un hotel de doua etaje cu dotari de ultima ora pentru fotbalisti (sauna, jacuzzi, bazin de recuperare, sala de forta etc).

Hotelul ofera 56 camere, din care 12 single, 38 duble, 5 pentru Luceafarul si una pentru administratie. Aici se vor pregati, mânca si învata un numar de 20 jucatori de 15 ani, sub supravegherea antrenorului Iani Guda, prima generatie a academiei de fotbal. Lânga hotel se afla un teren sintetic cu dimensiunile de 60×40 m.

Aici vor fi cazate toate loturile nationale ce se pregatesc în vederea meciurilor oficiale din Capitala.

Platini: “Sandu este prietenul meu”

“Mircea Sandu este prietenul meu si am o parere foarte buna despre el. Stiu ca lucreaza foarte bine în interesul fotbalului românesc si are un program foarte bun de dezvoltare. Stiu ca media îl critica mereu pe presedinte când nationala nu se califica, dar presedintele organizeaza, iar jucatorii trebuie sa joace, nu presedintele”, a declarat Michel Platini, cu prilejul inaugurarii Centrului National de Pregatire si al Academiei de Fotbal de la Mogosoaia.

Michel Platini crede ca daca Mircea Sandu este un bun presedinte, nu vede nici o problema ca ocupa de 15 ani acest fotoliu. “Nu cantitatea conteaza, ci calitatea”. Oficialul francez, care este vicepresedinte al Biroului “FIFA Goal”, sustine ca cele doua mari investitii, Casa Fotbalului si Centrul NatIonal de Pregatire, au un rol foarte important pentru viitorul fotbalului national.

Platini crede ca România avea sanse mici de calificare la CM 2006:”Nu era usor cu grupa în care sunteti. Sunt practic doua dintre cele mai bune echipe din Europa, Olanda si Cehia. Nu era simplu. Nici Franta nu s-a calificat în 1990 si 1994 la CM, dar a câstigat apoi CM 1998. Trebuie muncit, nu este foarte importanta calificarea, important este ca fotbalul sa progreseze”.

Platini, câstigator al Cupei Campionilor Europeni cu Juventus în 1985, i-a urat lui Adrian Mutu sa înscrie pentru torinezi mai multe goluri decât a reusit el.

Presedintele LPF, Dumitru Dragomir, prezent la inaugurarea de la Mogosoaia, a declarat ca un “triumvirat” format din Gica Popescu, Mircea Sandu si Ionut Lupescu ar fi cea mai buna solutie pentru conducerea FRF în viitor. Gica Popescu – presedinte executiv, Mircea Sandu – presedinte de onoare si Ionut Lupescu – viceprimpresedinte, ar reprezenta trio-ul care îmbina experienta si suflul nou, inovator.

Selectionerul Victor Piturca aprecia ca astfel de centre trebuie ridicate în toate zonele importante din tara. “Este nevoie de o implicare a guvernului pentru crearea de asemenea centre în toate zonele importante ale tarii. Atunci am avea viitorul asigurat”. Piturca a refuzat sa comenteze despre solutia propusa de Dumitru Dragomir, dar si-a manifestat speranta ca Mircea Sandu s-si continue activitatea în cadrul federatiei.

Michel Platini – biografie

Fotbalistul francez Michel Platini, nascut la 21 iunie 1955, în localitatea Joeuf, a fost unul dintre jucatorii exponentiali ai fotbalului francez. A debutat ca jucator la Metz, dupa care s-a transferat, în 1972, la Nancy, echipa cu care câstiga, în 1978, primul sau trofeu – Cupa Frantei.

Calitatile tehnice formidabile, dublate de o clarviziune în joc l-au impus si în echipa nationala a Frantei, al carui coordonator a fost mai bine de un deceniu. Debuteaza cu gol în echipa ‘Cocosului galic’, la 27 martie 1976, într-un meci împotriva Cehoslovaciei. Legenda numita Platini putea începe.

Dupa ce trece pe la Saint-Etienne, aureolat de un titlu al Frantei, ajunge, în 1982, la formatia Juventus Torino. Palmaresul sau la echipa italiana este pur si simplu de invidiat. Cucereste campionatul Italiei în 1984 si 1985, Cupa Italiei în 1983, Cupa Cupelor în 1984, Supercupa Europei în 1984 si Cupa Campionilor Europeni în 1985, fiind artizanul victoriilor amintite mai sus. Timp de trei ani, între 1983 si 1985, este desemnat cel mai bun fotbalist european, fiindu-i decernat ‘Balonul de aur’.

În paralel, obtine si cu echipa nationala a Frantei performante remarcabile. Locul patru la Mondialul din Spania ’82, locul trei la cel din Mexic ’86, si, în plus, contribuie decisiv la câstigarea primului titlu international al echipei ‘Cocosului galic’, anume cel de campioana europeana în 1984, competitia desfasurându-se chiar în Hexagon. A îmbracat de 72 de ori tricoul rosu-alb-albastru al reprezentativei Frantei si a înscris 41 de goluri.

Dar un an mai târziu, tragedia de pe stadionul belgian Heysel (39 de morti), unde a câstigat Cupa Campionilor Europeni cu Juventus, îl transforma profund pe omul Platini. Fotbalistul, fara probleme pâna atunci, nu va mai juca cu aceeasi pasiune, si, la 32 de ani se retrage, punând punct unei cariere de invidiat.

Începe o noua viata, dedicându-se, la început antrenoratului, în 1988 fiind numit selectioner al reprezentativei Frantei. Rateaza doua obiective majore: Mondialul din 1990 si Campionatul European din 1992. El va preda atunci stafeta, dar nu va renunta la fotbal. Este numit copresedinte al Comitetului de Organizare a Campionatului Mondial din 1998, disputat în Franta si câstigat de echipa ‘Cocosului Galic’, în acelasi timp, devine consilier al presedintelui FIFA, Sepp Blatter.

În prezent Michele Platini este membru în Comitetul Executiv al Federatiei Internationale de Fotbal Asociatie (FIFA) si în Comitetul executiv al UEFA.

Onlinesport.ro