Academia vinului, eleganţă de secol IXX

1Comentariu
Academia vinului, eleganţă de secol IXX
Demersul este o premieră nu numai în România, ci şi în Europa de Est. Proiectul orădean se doreşte multiplicat la nivel naţional.

Fiecare naţiune bea vinul pe care îl merită, susţin specialiştii. Vinul românesc este acum unul competitiv. Un grup de orădeni şi-a propus să aducă consumatorul din România, la nivelul vinului românesc. Aceasta se poate realiza numai prin instruire, cu oameni specializaţi. Şi ţin să promoveze vinul românesc. Acesta este scopul membrilor fondatori ai Centrului de cultura şi civilizaţia vinului, inaugurat vineri seara. „Calitatea vinului românesc a depăşit calitatea consumatorului autohton. Noi dorim ca orădenii să ajungă la un grad de cunoaştere, astfel încât atunci când cumpără vin să nu cumpere etichete”, consideră oenologul Dorin Popa, iniţiator al proiectului. Centrul de cultura şi civilizaţia vinului din Oradea a fost deschis într-un moment în care „zonele viticole din toată ţara sunt pline de crame, iar din acest punct de vedere suntem la apogeu”, consideră Lucia Pârvu, vicepreşedinte al Asociaţiei Degustătorilor de Vinuri din România. Amatorii vor avea acces la cele mai pretenţioase băuturi autohtone şi străine, dar vor putea învăţa şi ritualul consumării unui vin bun.

Vin din vremea lui Carol

Eleganţă de secol IXX. Şi un loc unde să te simţi ca acasă. Asta au creat iniţiatorii Academiei vinurilor pe strada Roman Ciorogariu. Un loc cu circuit închis, dar unde cei dornici să se bucure de un pahar de vin în adevăratul sens al cuvântului, vor putea urma cursuri. De altfel, oenologul Dorin Popa a anunţat că în cadrul Centrului de cultura şi civilizaţia vinului va fi pregătit şi personalul HoReCa. Oferta ar trebui să vină ca o mănuşă restaurantelor şi hotelurilor din Oradea, deoarece în nici unul dintre acestea clienţii nu se pot bucura de serviciile unui somelier. Cu toate că restaurantele de patru- cinci stele sunt obligate prin lege, sub imperiul descalificării, să aibă un somelier în organigramă. Centrul pentru cultura şi civilizaţia vinului este deschis şi doamnelor care vor învăţa cum se asociază vinul unui meniu. Cea care dă valoare vinului e povestea. Toţi cei care vor trece pragul centrului din Ciorogariu vor învăţa această poveste. Au fost iniţiaţi şi cuceriţi de povestea vinului spusă de oenologul Dorin Popa: omul de afaceri Viorel Micula, consilierul municipal Dan Octavian, directorul Direcţiei Silvice, Liviu Laza Mateuţă, directorul Direcţiei Agricole, Nicolae Hodişan, fostul viceprimar al Oradiei, Constantin Jurcă. Un spumant din vremea Regelui Carol al II-lea a fost vedeta serii. De altfel, şi invitaţii au fost trataţi regeşte. La vinuri regale, meniu regal. Printre specialităţile cu care au fost îmbiaţi participanţii la eveniment s-au aflat şi cele mai scumpe trufe din lume.

Veronica Bursaşiu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor