Accente romantice la Filarmonică

De Crina Dobocan
Teodora Tonea Owen, alături de maestrul Romeo Rîmbu
Teodora Tonea Owen, alături de maestrul Romeo Rîmbu
Concertul din 22 ianuarie al Filarmonicii de Stat din Oradea va sta sub semnul romantismului.


Melomanii orădeni sunt aşteptaţi joi seară la Filarmonică, la un concert care se anunţă deosebit de spumos, amplu, virtuos şi plin de consistenţă. Programul, care va debuta la ora 19:00, este axat pe trei compoziţii aparţinând generaţiei romantice de compozitori: „O noapte pe muntele pleşuv” de Modest Petrovici Musorgski, „Concert pentru pian și orchestră în Mi major, op. 59” de Moritz Moskovski şi Simfonia a IX-a „Din lumea nouă” în mi minor, op. 95 de Antonin Dvořak.

„În anul 1988 am debutat cu Simfonia a IX-a «Din lumea nouă». Este un fenomen interesant să te întorci în timp. Esenţial nu mi-am modificat concepţia despre muzică, dar câştigând experienţă reuşesc să modelez mai bine orchestra. Diferenţa este că atunci exista o oarecare tensiune, pe când acum sunt relaxat. Lucrarea este una celebră care şi-a dovedit valoarea, dar vom alimenta energetic tot discurcul muzical astfel încât ne putem aştepta la un concert-eveniment”, a anunţat maestrul Romeo Rîmbu, conducătorul concertului de joi seară.

Final spectaculos

Piesa de rezistenţă a serii este „Concertul pentru pian şi orchestră în Mi major, op. 59” a evreului de origine poloneză Moritz Moskovski, fiind dedicată de solista invitată – pianista Teodora Tonea Owen, memoriei victimelor Holocaustului, dar şi supravieţuitorilor tragicului moment.

„Am ales această piesă întrucât pe 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, iar Oradea a avut o populaţie considerabilă de evrei înaintea războiului. Am ales un compozitor evreu pentru a onora câteva persoane, supravieţuitoare a Holocaustului, care sper să ajungă la concert. Este un concert închinat memoriei victimelor Holocaustului. Pe de altă parte, m-am îndrăgostit de piesă. Îmi plac contrastele din ea. Fiecare mişcare are un caracter diferit, este o piesă meditativă, care cuprinde spaţii largi, are o muzicalitate amplă contrastând cu partea a doua care este foarte colorată şi a cărei originalitate este discutabilă, dar are o energie cu totul şi cu totul deosebită. Chiar dacă experienţa a dovedit că publicul e oarecum reticent faţă de o lucrare nouă, am convingerea că pe aceasta o va primi cu căldură, pentru că mesajul este sincer şi încărcat de culoare”, a spus solista Teodora Tonea Owen, o orădeancă stabilită în Statele Unite ale Americii.

Potrivit ei, lucrarea are patru părţi. Teodora este convinsă că, după partea a III-a, publicul va răsplăti prestaţia celor de pe scenă cu aplauze şi anunţă că finalul va fi unul spectaculos.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !