Accept se apără

6Comentarii
Accept se apără

Vicepreşedintele Asociaţiei Accept, Florin Buhucean, consideră că actele de violenţă care vizează membrii comunităţii LGBT sunt sponsorizate religios şi a cerut Bisericii să condamne explicit manifestările violente îndreptate împotriva comunităţii pe care o reprezintă.

“Ne vom confrunta cu aceeaşi intoleranţă motivată religios, sponsorizată religios, probabil susţinută public de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, cum a făcut-o şi anul trecut. E important să provocăm Bisericile de a face un apel la reţinerea de la violenţele publice mai ales pe durata marşului gay. Din păcate, violenţele publice sponsorizate religios au avut loc şi în Rusia, Letonia. Nu este un specific românesc”, a declarat, vineri, în cadrul unei dezbateri organizate la Palatul Parlamentului în cadrul OSCE, Florin Buhucean.

            În cadrul dezbaterii, la care reprezentanţii niciunui cult religios nu a fost invitat, vicepreşedintele Accept a declarat că pentru comunitatea LGBT e important să discute care sunt limitele libertăţii religioase şi până unde pot merge ele atunci când riscă să restricţioneze drepturile altor grupări din populaţia României. În acest context, membrii comunităţii au cerut Bisericii să condamne actele de violenţă, mai ales că, potrivit lui Buhucean, sunt susţinute religios.

            “În acest caz delicat, când ai un conflict între drepturi civile şi libertatea religioasă, până la urmă legea trebuie să primeze şi important pentru noi este ca Biserica să condamne explicit actele de violenţă pentru că ce se întâmplă în stradă aparent este motivat religios. Oamenii se folosesc de simbolistica religioasă, de icoane, de cruci şi un limbaj virulent religios pentru a condamna acest marş legal înregistrat şi mai ales pentru a ataca, atunci când reuşesc, participanţii la marş. E un tip de violenţă care nu numai că nu trebuie să fie acceptat de nicio Biserică, dar trebuie condamnat explicit”, a declarat Florin Buhucean.

            Reprezentantul comunităţii LGBT a mai spus că membrii acesteia doresc să demonstreze în linişte, fără să existe victime, însă aici un rol important revine tot Bisericii, în principal cea ortodoxă, care, în opinia sa, poate contribui pentru că are o poziţie publică pe care o poate folosi.

            “Ştim foarte bine că nu e de acord cu poziţiile noastre dar în niciun caz nu poate fi de acord cu violenţa, fie ea verbală sau fizică”, a mai spus Buhucean.

            Potrivit reprezentantului Accept, limitele libertăţii religioase se termină, sau ar trebui să se termine în punctul în care drepturile altor persoane şi grupuri sunt afectate, însă persoanele de extremă dreapta folosesc libertatea religioasă pentru a încerca să impună pucte de vedere.

            Declaraţiile au fost făcute în contextul în care, tot vineri, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a dezaprobat manifestarea minorităţilor sexuale în spaţiul public, care va avea loc, sâmbătă, în Bucureşti, considerând-o o ofensă la adresa moralităţii vieţii publice.

            Patriarhia a recomandat credincioşilor din Bucureşti să evite prezenţa pe traseul pe care se va desfăşura manifestarea şi i-a îndeamnat să participe la rugăciunile oficiate în cadrul slujbei Vecerniei din după-amiaza de sâmbătă, “pentru apărarea demnităţii persoanei umane, ocrotirea vieţii şi a familiei şi îndreptarea seminilor noştri care au nevoie de ajutor”.

            “Marşul Diversităţii” – organizat de comunitatea minorităţilor sexuale din România, la care şi-au anunţat participarea o mie de persoane, potrivit autorizaţiei emise de municipalitate – se va desfăşura tot sâmbătă, în zona centrală a Bucureştiului. La ora 16,15, participanţii se vor aduna pe Bulevardul Unirii, la intersecţia cu strada Nerva Traian, de unde vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Unirii – Piaţa Constituţiei – Bulevardul Libertăţii – Parcul Izvor.

            Maşul a fost autorizat pentru intervalul orar 17.00 – 19.00, însă coloana de manifestanţi nu a primit acordul autorităţilor pentru a staţiona în niciuna din locaţiile pe care le vor traversa.Coloana va traversa zona fântânilor de la Unirea, situată în apropierea Dealului Mitropoliei.

            Potrivit autorităţilor locale, circulaţia rutieră pe Bulevardul Unirii nu va fi afectată, coloana de manifestanţi ocupând doar o singură bandă de circulaţie – din cele trei pe sens. Marşul se va închieia la ora 19.00, în zona Parcului Izvor, de unde participanţii vor deflui individual.

            În acest an, tema prioritară a Festivalului GayFest este căsătoria (parteneriatul civil), reprezentanţii organizaţiei apreciind că “adoptarea de legislaţie în acest sens constituie un pas decisiv pentru afirmarea egalităţii de drepturi a tuturor cetăţenilor”.

            Totodată, Forumul Creştin “Noua Dreaptă” a primit avizul municipalităţii pentru a organiza, sâmbătă, un “marş al normalităţii” în centrul Capitalei, manifestaţie în semn de protest faţă de parada gay organizată de comunitatea minorităţilor sexuale.

            Marşul va avea loc sâmbătă, între orele 10.00 şi 12.30, cei 500 de participanţi anunţaţi de organizatori urmând să se strângă în Piaţa Unirii (în zona Dealul Mitropoliei), de unde vor pleca pe traseul Bulevardul I.C. Brătianu – Nicolae Bălcescu – Dem I. Dobrescu (Galeriile Orizont) – Calea Victoriei – Piaţa Naţiunilor Unite – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii.

            La 12.30, organizatorii vor susţine o conferinţă de presă, în zona Dealul Mitropoliei, în care vor promova “valorile familiei” şi vor citi un protest prin care contestă dreptul cuplurilor homosexuale de a adopta copii sau a întemeia o familie.

            Luni, reprezentanţii organizaţiei “Accept” au atras atenţia asupra înmulţirii acţiunilor violente împotriva minorităţilor sexuale, temându-se că Marşul Diversităţii, evenimentul final al Festivalului Diversităţii – GayFest 2007, organizat în perioada 4-9 iunie, ar putea fi marcat de violenţe, la fel ca în anul precedent.

            La marşul de anul trecut, primele incidente au apărut după cinci minute de la începerea manifestaţiei, când oameni de la balcoanele blocurilor de pe Bulevardul Unirii au aruncat cu ouă şi pietre spre manifestanţi.

            Cel mai grav incident de atunci a avut loc în momentul trecerii manifestanţilor prin dreptul magazinului Unirea, unde 50-60 de persoane au încercat să spargă cordonul forţelor de ordine şi să-i atace pe manifestanţi. Nemulţumiţi că nu au putut ajunge la manifestanţi, protestatarii au început să arunce cu pietre spre forţele de ordine, unii dintre ei fiind loviţi de obiectele aruncate. De asemenea, şase manifestanţi au fost agresaţi, după încheierea evenimentului, în staţia de metrou Izvor, reprezentanţii organizaţiei susţinând că autorii indidentului au rămas neidentificaţi.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor