Accident chimic urmat de incendiu, la Oradea

De Otilia Șandor
8Comentarii
Accident chimic urmat de incendiu, la Oradea
O simulare a unei situaţii de urgenţă specială a avut loc, joi, la Oradea.

Concepţia de intervenţie în ipoteza producerii unei situaţii de urgenţă generate de un accident chimic, urmat de incendiu, a fost verificată de pompierii orădeni joi, de la ora 11:30, la o firmă orădeană care desfășoară activităţi de producţie a componentelor turnate din aluminiu, prelucrări mecanice, galvanizare, depozitare etc.

Situaţii tactice cu dificultăţi

Scenariul exerciţiului a cuprins două situaţii tactice cu grade complexe de dificultate. Astfel, în prima situaţie, în secţia de galvanizare, pe timpul procesului tehnologic, din cauza neatenţiei personalului de la locul de muncă, la manipularea a două cuve cu conţinut de cianură şi soluţie de acid sulfuric acestea s-au răsturnat, deversându-se pe podea aproximativ 20 litri de soluţie. Din reacţia celor două substanţe a rezultat emisia la nivelul halei de producţie a unor compuşi toxici. În urma accidentului, şapte angajaţi au suferit intoxicaţii acute şi arsuri la mâini.

Cea de-a doua situaţie tactică a implicat producerea unui incendiu în hala turnătoriei, la un cuptor de topit aluminiu, care s-a propagat la acoperişul clădirii prin tubulatura instalaţiei de exhaustare. Incendiul se manifestă pe o suprafaţă de circa 50 metri pătraţi, existând riscul extinderii acestuia la depozitul de materii prime. În urma incendiului, patru persoane care desfăşurau activităţi în depozitul de materiale au suferit intoxicaţii cu fum, pierzându-şi apoi conştienţa.

Potrivit planului activităţii, pompierii au fost anunţaţi despre accidentul chimic şi incendiu la ora 11:30, prin sistemul unic 112.

Au plecat la locul intervenţiei grupa operativă a inspectoratului și pompierii de la Detaşamentele 1 şi 2 de Pompieri Oradea. Odată ajunşi la faţa locului, pompierii au organizat intervenţia operativă pe sectoare, operaţiunile de căutare şi salvare a persoanelor rănite desfăşurându-se simultan cu acţiunile de localizare şi lichidare a incendiului. Echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) a executat cercetarea la fața locului și evacuarea victimelor contaminate, delimitarea zonei contaminate, obturarea scurgerii din cuvele deteriorate, efectuând de asemenea decontaminarea persoanelor.

Forţe şi mijloace multiple

Nouă echipaje de pompieri militari cu două autospeciale de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime, o autospecială CBRN, o autospecială de transport personal şi victime multiple, o autospecială de descarcerare cu punctul medical avansat, o ambulanță SMURD tip B2 şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea cu o ambulanță tip C au intervenit la operaţiunea complexă. Au fost angrenate atât echipajele de pompieri militari, cât şi forţe şi mijloace ale instituţiilor prevăzute în planul exercițiului: Poliţie, Jandarmerie, Ambulanţă, Direcţia pentru Sănătate Publică Bihor, Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Bihor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, Primăria Oradea și celula de urgenţă de la societatea comercială în cauză.

 

 

Obiective urmărite şi atinse

Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu complex, coordonat de prim-adjunctul inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, col. Alin Nemeș, au vizat:

  • verificarea fluxului – informaţional decizional în situaţii de urgenţă de amploare, a disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii şi viabilităţii legăturilor de comunicaţii operative pentru asigurarea conducerii forţelor proprii şi a cooperării intra şi interinstituţionale;
  • verificarea viabilităţii documentelor de conducere, a procedurilor operaţionale de acţiune pentru gestionarea unor situaţii cu grad ridicat de complexitate, precum şi testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie;
  • verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu, identificarea problemelor și a soluţiilor pentru îmbunătăţirea acesteia;
  • verificarea concepţiei de organizare a acţiunilor de evacuare a populaţiei, stingere a incendiului și de evacuare a persoanelor surprinse în mediu ostil;
  • verificarea modului de asigurare a activităţii de informare publică.

 

 8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor