Accidente de muncă rutiere

Accidente de muncă rutiere
Potrivit sefului Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bihor, Liviu Lupea, circa 50% dintre accidentele de munca înregistrate de institutia pe care o conduce reprezinta practic accidente rutiere, consumate în timpul orelor de munca, cu masina de serviciu.

Legat de incidenta accidentelor de munca pe 2005, seful ITM Bihor arata ca numarul acestora este comparabil cu al celor din 2004. Octombrie negru


Exceptia de la regula o face luna octombrie, când s-a putut constata o crestere a numarului de accidente de munca – 15, din care doua au fost mortale si 13 s-au soldat cu incapacitate temporara de munca.


Practic, se poate spune ca octombrie a fost luna accidentelor, de vreme ce în restul anului media lunara de accidente s-a ridicat la sapte (63 de accidente în noua luni). Inspectia Muncii a controlat 769 de unitati în domeniul relatiilor de munca, aplicând 105 amenzi si 137 de avertismente. În domeniul securitatii si sanatatii în munca au fost controlate 1.150 de unitati, soldate cu 56 de amenzi si 65 de avertismente.

Greva îi încurca


Nici institutia condusa de Liviu Lupea nu a scapat neafectata de greva profesorilor. ITM Bihor intentiona sa desfasoare pe durata lunii noiembrie o campanie în unitatile de învatamânt, privind respectarea reglementarilor legale referitoare la securitatea si sanatatea în munca a angajatilor si ucenicilor, elevilor si studentilor în perioada efectuarii practicii profesionale. Cum însa în aceasta perioada activitatea educationala e blocata din cauza conflictului de munca deschis de cadrele didactice, campania Inspectiei Muncii a fost amânata pâna dupa încheierea grevei.

Calin Corpas