Acciza a scumpit benzina

1Comentariu
Acciza a scumpit benzina
Carburanţii s-au scumpit din cauza creşterii acizelor şi a diferenţei de curs valutar.

Veşti extrem de proaste pentru şoferi în acest început de an. Preţul litrului de benzină a depăşit la toate staţiile care comercializează carburanţi cifra critică de 4 lei. Dacă unele companii au scumpit carburanţii cu mai mulţi bani dintr-un foc, altele au preferat să facă scumpirile în trepte pentru a atenua din efectul acestora.

Petrom a anunţat pentru data de 4 ianuarie a doua scumpire a carburanţilor în 2010. Vineri, 1 ianuarie, carburanţii la Petrom s-au scumpit cu până la 27 de bani pe litru. Creşterea se datorează majorării accizelor din această toamnă. Astfel, benzina, cea mai ieftină, Premium fără plumb, costa vineri 3,98 lei/litru, iar motorina cu cel mai scăzut preţ -3,74 lei.

De azi, cea mai ieftină benzină la Petrom, Premium fără plumb, costă 4,14 lei, iar motorina cea mai ieftină se vindea cu 3,93 de lei/litru.

Şi la alţii

Celellalte companii nu s-au lăsat nici ele mai prejos. Lukoil anunţă şi ea de luni, 4 ianuarie, a doua scumpire din acest an. Astfel, cea mai ieftină benzină va costa la Lukoil 4,06 lei/litru, iar benzina de 98, 4,49 de lei/litru. Motorina are la Lukoil preţurile de 3,85 de lei/litru şi 4,19 lei/litru.

Şi Rompetrol a scumpit din prima zi a anului carburanţii. Astfel benzina cea mai ieftină costă la Rompetrol – 4,21 de lei/litru, iar motorina cea mai ieftină – 4,05 lei/litru. Cine vrea să alimenteze cu carburanţi de calitate mai bună de la Rompetrol, va scoate din buzunar 4,81 de lei pentru un litru de benzină şi 4,33 de lei pentru un litru de motorină.

La MOL litrul de benzină de 95 costă de la 1 ianuarie 2010, 4,18 lei, iar litrul de benzină de 98, 4,76 de lei. Motorina cea mai ieftină se vinde la MOL cu 3,98 de lei/litru, iar celălalt tip de motorină cu 4,27 de lei/litru.

OMV vinde litrul de benzină de 95 cu 4,07 lei, iar motorina cea mai ieftină cu 3,93 de lei/litru.

Creşterile preţurilor la carburanţi se datorează în primul rând diferenţei de curs valutar la care se calculează accizele şi în al doilea rând creştereii accizelor la carburanţi de la 1 ianuarie 2010. Astfel, dacă anul trecut acciza se calcula la un curs al monedei europene de 3,73 de lei, anul acesta cursul este cu 14% mai mare, de 4,26 de lei. Pe de altă parte, acciza a crescut la 1 ianuarie 2010 de la 436 euro/tonă la 452 euro/tonă în cazul benzinei fără plumb şi de la 336 euro/tonă la 347 euro/tonă pentru motorină.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor