Aceleaşi drepturi medicale ca europenii

1Comentariu
Aceleaşi drepturi medicale ca europenii
ORADEA – Aderarea României la marea familie europeană înseamnă şi obţinerea unor drepturi de care se bucură cetăţenii din UE.
Card [.doc – 441KB]
Cerere [.doc – 41KB]
Certificat [.doc – 50KB]

Unul dintre acestea priveşte sistemul de asigurări de sănătate. Dacă până acum un român era obligat să-şi facă o asigurare de sănătate privată suplimentară în cazul în care călătorea în una din ţările UE, din ianuarie 2007 lucrurile se vor schimba. „Începând cu 3 ianuarie bihorenii sunt aşteptaţi la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate sau la altă casă teritorială de asigurări la care sunt înscrişi pentru a completa cererea în vederea obţinerii Cardului European de Asigurat (European Health Insurance Card – EHIC).

Acesta va costa 2,166 RON  şi va fi eliberat în termen de 7 zile de la data depunerii cererii” susţine ec. Simona Ardelean, preşedintele CAS Bihor. Pe lângă cerere, asiguratul va trebui să aibă asupra sa o copie după buletinul sau cartea de identitate şi o dovadă că este asigurat (adeverinţa de salariat, talonul de pensie sau alt act specific). Cât priveşte minorii sub 14 ani, în locul copiei după cartea de identitate se va depune o copie după certificatul de naştere.

Drepturi medicale

Cardul va avea aceleaşi dimensiuni ca un card bancar şi va conţine o serie de date despre posesor – numele, prenumele, numărul personal de identificare – şi despre instituţia eminentă precum şi data expirării. „Acest card conferă posesorului său dreptul să beneficieze în caz de necesitate de asistenţă medicală în orice ţară a UE în aceleaşi condiţii ca şi asiguraţii sistemului public de sănătate din ţara respectivă”, afirmă ec. Ardelean, care atrage însă atenţia celor care doresc să călătorească în primele zile ale lunii ianuarie. „Aceştia nu vor putea primi cardul în avans pentru că abia după aderarea României la UE, CNAS va primi de la Bruxelles numărul european de identificare”, precizează preşedinta CAS Bihor.

Interdicţie pentru rău-platnici

„Cei care nu sunt la zi cu plata contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate nu vor putea beneficia de acest card. Totodată, cardul nu dă dreptul posesorului să beneficieze de tratamente în străinătate pentru problemele de sănătate pre-existente călătoriei”, conchide ec. Ardelean. Până în prezent însă nici măcar CNAS nu a comunicat pachetul de servicii medicale gratuite de care ar putea beneficia românii în cele 25 de ţări ale UE, pe baza viitorului card. „Există unele state în care cardul nu acoperă costul total al îngrijirilor medicale. Bunăoară în Germania fiecare asigurat de acolo trebuie să plătească 10 euro pentru fiecare zi de spitalizare, pe lângă serviciile ce le primeşte gratuit. La fel va trebui să facă şi românul care va fi spitalizat acolo”, adaugă ec. Simona Ardelean.

Certificatul provizoriu

În cazul în care asiguratul pierde cardul în ţară poate solicita altul nou. Dacă acesta este însă pierdut în timpul sejurului în străinătate, asiguratul poate solicita casei de asigurări eminente, direct sau prin intermediul sistemului public de asigurări de sănătate din statul respectiv, un certificat de înlocuire al cardului. Totodată, dacă durata de valabilitate a cardului, care este de 6 luni, expiră în timpul călătoriei, asiguratul poate solicita în avans eliberarea unui nou card, în prelungirea celui dintâi.

Viorica Borz1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor