Acolo unde autobuzul nu ajunge

1Comentariu
Acolo unde autobuzul nu ajunge
ORADEA – „Vin de la Vaşcău. Cu autobuzul am venit până în Nufărul, şi de acolo am luat taxiul. 60.000 lei m-a costat până aici”, ne spune Crăciun Mercea, în timp ce stă la o coadă din incinta Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. „Direcţia amărâţilor”, de pe Feldioarei nr. 13, nu e băgată în seamă de OTL.

Unde? Pe strada Feldioarei nr. 13. „Eu vin de la Marghita şi de la gară am luat un taxi, pentru care am dat 50.000. Plus că mai e şi drumul înapoi. Deci suta. Şi dacă trebuia să schimb două autobuze până aici tot era mai bine”, spune şi Dragoş Mariana, din Marghita.
De ce dau oamenii bani pe taxiuri ca să ajungă la direcţia cu şase iniţiale (DGASPC)? Motivul e simplu: în zona străzii Horea – Sucevei – Parcul 22 Decembrie – Feldioarei nu există nici o cursă OTL. Doar autobuzul 12 circulă pe Sucevei, dar nu are staţie.

„În jur de 250 de oameni au treabă zilnic la Direcţie, ne spune Ciprian Novac, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Se impune clar o cursă care să vină până aici. Mai cu seamă că sunt şi locuitorii din zonă, care nu au nici ei un mijloc de transport în comun la îndemână”. Staţie de autobuz există. Însă nu mai e folosită de OTL deja de trei ani. Cea mai la îndemână staţie OTL e cea de tramvai de lângă Piaţa Cetate. Sau cea de autobuz, din faţa Universităţii. Ambele la distanţe de kilometri. Iar la Direcţie vin oameni amărâţi, aparţinători ai dizabililor, sau vin chiar de mânuţă cu copiii care au probleme.

Condiţii îndeplinite

În aprilie 2006, Direcţia a trimis către conducerea OTL o cerere de introducere a unei linii Piaţa Cetate – str. Feldioarei, cu patru curse pe oră, între orele 7:00-16:00, de luni până vineri. Alternativ, o altă posibilă linie ar fi fost Biserica cu Lună – str. Avram Iancu – Sucevei – Horea – Feldioarei. La două zile după, refuzul OTL! Motivul? În 2003 regia de transport a introdus o linie care avea cap de linie la Lotus Market  şi care ajungea în Centru şi retur, trecând prin zona în care este amplasată şi str. Feldioarei. Dar pentru că nu a avut pasageri, după o lună linia a fost scoasă, sună răspunsul OTL. Pe cale de consecinţă, nu se justifică nici acum o asemenea linie, crede OTL.

Doar că datele problemei s-au schimbat total. Din 2006, Direcţia pentru Protecţia Copilului s-a comasat cu Asistenţa Socială, sediul rămânând pe Feldioarei. În plus, comisia de expertiză pentru eliberarea certificatului de handicapat s-a mutat şi ea pe Feldioarei. Aşadar, acum ar fi călători din belşug! Însă, deşi Direcţia a înştiinţat OTL despre aceste aspecte, cei de la regia de transport au lăsat cererea în coadă de peşte… Până când, oare?
J.b. precizează că directorul OTL, Corneliu Lupău, nu a putut fi contactat miercuri.

Calin Corpas

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor