Acoperiş comun cu maghiarii

Acoperiş comun cu maghiarii
Frontieristi români si unguri vor combate, din acelasi birou, criminalitatea transfrontaliera. Punctul Comun de Contact adica biroul româno-maghiar în care lucreaza împreuna politistii de frontiera din cele doua tari vecine, a fost inaugurat oficial vineri dimineata.  Secretari de stat si sefii frontieristilor din ambele tari au onorat evenimentul 14.10.2005 I

Cladirea aflata între granitele României si Ungariei, adaposteste ofiteri a caror misiune este de a schimba informatii privind criminalitatea transfrontaliera în beneficiul structurilor Ministerelor de Interne din cele doua tari.


Sub o ploaie de blitzuri, panglicile au fost taiate de catre Benta Krisztina, subsecretar de stat în cadrul Ministerului de Interne Ungar si Florin Sandu, secretar de stat al Ministerului Administratiei si Internelor din România. Evenimentul s-a consumat în prezenta a sefilor politistilor de frontiera din cele doua tari, a ambasadorilor, reprezentanti ai administratiilor locale si reprezentanti ai Ministerului de Interne Austriac. Printre VIP-urile locale îi notam pe prefectul Ilie Bolojan, seful Directiei Politiei de Frontiera – comisar sef Ioan Buda, seful Directiei Regionale Vamale Oradea – Calin Vesa si pe seful Inspectoratului Politiei Judetului (IPJ) Bihor – comisar Liviu Popa.

Informatii non-stop


În cadrul Punctului de Contact lucreaza cinci subofiteri români condusi de ofiterul Septimius Patcas si sase ofiteri maghiari coordonati de catre locotenentul Szabo Sandor.
„Punctul functioneaza 24 de ore din 24. Toti românii vorbim maghiara si toti maghiarii vorbesc româneste. Suntem în contact cu structurile ministerului de interne din toata tara. De exemplu daca Politia din Cluj ne cere informatii despre un autoturism cu numere de Ungaria, imadiat cerem datele colegilor maghiari cu care lucram in echipa. Informatiile circula astfel foarte rapid”, a declarat Septimius Patcas.


Aceasta idee a fost cel mai bine sintetizata de Samu Istvan, seful granicerilor maghiari: „Daca pâna acum era nevoie de câteva zile pentru obtinerea unor informatii despre unele cazuri, acum e nevoie doar de câteva ore.

Sebastian Kovacs