Acoperiş cu şarpantă în contul impozitului

Acoperiş cu şarpantă în contul impozitului
Pete de culoare în peisajul cenusiu al cartierelor oradene, acoperisurile de pe blocuri se înmultesc de la an la an precum ciupercile dupa ploaie. Anul trecut au fost construite în Oradea 271 de acoperisuri cu sarpanta.

Constructiile de acest gen sunt încurajate atât la nivelul Oradiei, cât si la nivel national, prin diverse programe care au ca finalitate declarata îmbunatatirea conditiilor de locuit la bloc. Ca în mai multe domenii în care teoria e bine pusa la punct, practica pare sa „omoare” multe dintre initiativele în aceasta directie. Compensat 100%


Conformându-se unei adevarate mode în România, Primaria acorda o scutire de la plata impozitului pe cladire în proportie de pâna la 100% pentru apartamentele din blocurile în care se fac acoperisuri noi, cu respectarea unor conditii – învelitoare din tigla sau înlocuitori ai acesteia pe structura de sarpanta. Aceasta prevedere a fost inclusa în regulamentul de acordare a facilitatilor la nivelul Oradiei.


„Perioada de acordare a facilitatilor este de patru ani începând cu anul urmator finalizarii lucrarilor, respectiv al eliberarii autorizatiei de luare în folosinta si a procesului-verbal de receptie. Sumele facilitate nu vor depasi 60% din valoarea investitiei”, se arata în regulament.


„În 2005 am oferit aceasta facilitate pentru 17 asociatii din Oradea, ceea ce înseamna un numar de 489 de apartamente scutite de impozit. Valoarea totala acordata ca facilitate este de peste 50 milioane de lei noi”, spune Tanase Miculescu, director adjunct peste Directia Economica din Oradea.
Pentru anul în curs, doar Asociatia Spartacus a initiat procedura pentru a primi aceasta facilitate de la Consiliul Local.

Mai multi


Tanase Miculescu spune ca numarul asociatiilor care îsi fac acoperisuri este mult mai mare decât ce se raporteaza la Primarie, la programul de scutire de impozit. „Problema este ca administratorii de asociatii nu respecta conditiile pe care le impune regulamentul în ceea ce priveste constructia, materialele utilizate, procesul-verbal de predare – primire sau receptia finala”, spune directorul adjunct. Sesiunea de depunere de dosare pentru compensarea lucrarilor pentru acoperis cu valoarea impozitului este deschisa înca pentru 2006.

Amenzi pentru acoperisuri


În conditiile cresterii activitatii în acest domeniu, a crescut si numarul de amenzi aplicate pentru nerespectarea conditiilor legale de construire a acoperisurilor. Astfel, în doi ani au fost eliberate 39 de procese-verbale pentru contraventiile în constructii, din care 12 pentru nerespectarea regimului de construire a sarpantelor.


Serviciul Autorizari din subordinea arhitectului-sef, condus de Lucia Iacob, a raportat ca în 2005 au fost construite, în conditiile legii, 271 de acoperisuri cu sarpanta, fata de 185 în 2004. Sefa serviciului spune ca sunt doua tipuri de amenzi care se pot da la acoperisuri.

Cine obtine autorizatia, dar nu respecta proiectul, risca o amenda între 30 si 70 milioane de lei. Este mai ieftin pentru cei care îsi fac lucrarea fara nici un fel de autorizatie, fiindca amenda este cuprinsa între 10 si 100 milioane de lei.

Cristina Ghilea
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !