„Acoperişul Lumii” adus la Oradea

„Acoperişul Lumii” adus la Oradea
Unul dintre evenimentele care au marcat cu un deosebit succes ziua de miercuri a fost expozitia presedintelui Foto Clubului „Nufarul”, Stefan Toth.

Dedicata Zilei nationale a Chinei si aniversarii a 40 de ani de la înfiintarea regiunii autonome Tibet, expozitia „Epopeea Tibetului” reprezinta o reflectare a realitatii tibetane si putin din acest extraordinar loc, supranumit Acoperisul Lumii, unde traiesc oameni de o rara spiritualitate.
Manifestarea a fost onorata si de prezenta unor reprezentanti ai institutiilor publice, viceprimarul Biro Rozalia, prefectul Ilie Bolojan si vicepresedintele Consiliului Judetean, Stefan Seremi, fiind printre cei care si-au exprimat multumirile si bucuria de a fi prezenti la manifestare. Simplitatea Tibetului

Craciun Parasca, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, a introdus asistenta în aceasta „experienta umana, spirituala, culturala si artistica” pe care artistul fotograf Stefan Toth o ofera publicului oradean. Multumirile au fost îndreptate si spre delegatia ambasadei Republicii Populare Chineze de la Bucuresti, alcatuita din Excelenta Sa Wang Tieshan, însarcinatul ad-interim al ambasadei, si consilierul cultural Yan Jianwu, prieteni si colaboratori permanenti ai Fotoclubului „Nufarul”din Oradea.

Mesajul celor 70 de exponate, alese din peste 2.000 de poze realizate de autor în urma cu câteva luni într-o tabara internatioala, a fost „tradus” de criticul de arta Ramona Novicov. În opinia sa, Stefan Toth este unul dintre acei artisti care „stie sa surprinda acea sclipire de umanitate si caldura care ne leaga pe toti si de a scoate la iveala cele nevazute de noi, anume spiritualitatea”. Prin lucrarile sale, Stefan Toth a reusit sa aduca prin fotografie toata culoarea care caracterizeaza Tibetul si simplitatea ce reiese din portretele reprezentative, precum si din peisaje si arhitectura. Evenimentul a fost punctat si de doua momente muzicale sustinute de Tokaji Agnes, membra a Cvartetului Varadinum.

Laura Voicu