Acord între Primăria Oradea și Nutripork: ferma se mută din Ioșia până în 2020

De Costel Demian
Reactualizat la:
20Comentarii
Acord între Primăria Oradea și Nutripork: ferma se mută din Ioșia până în 2020
Ilie Bolojan a anunțat că primăria și Nutripork au ajuns la un numitor comun privind relocarea fermei de porci.

„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu reprezentanții acestei firme, am încheiat o înțelegere de principiu care urmează să fie aprobată printr-un protocol la prima ședință de consiliu local, prin care firma Nutripork își va închide activitatea de creștere a porcilor de pe teritoriul municipiului Oradea în perioada următoare. Această activitatea urmând să fie relocată într-o altă locație”, a declarat Ilie Bolojan.

Parcuri industriale în locul Nutripork

Ilie Bolojan a prezentat într-o conferință de presă detaliile înțelegerii dintre primărie și Nutripork.

„Firma are o concesiune pe teren de 18 ha până în anul 2048. Pe 10 ha sunt clădiri și batale de colectare a deșeurilor, iar 8 ha sunt terenuri goale. Acestea din urmă vor fi predate imediat consiliului local urmând ca aici să se dezvolte un nou parc industrial. Cele 10 hectare ocupate de activele firmei vor fi vândute de consiliul municipal Oradea companiei Nutripork în baza unei evaluări, care fi realizată în perioada imediat următoare. Plata urmând să se facă eșalonat, în maximum 5 ani de zile de la semnarea contractului”, transmite primarul.

Totodată, conform înțelegerii, Nutripork se obligă să închidă activitatea de creștere a porcilor, cel târziu la sfârșitul anului 202o. Pe zona respectivă firma Nutripork va dezvolta un nou parc industrial, cu un alt obiect de activitate, care să fie complementar cu cel dezvoltat de Primăria Oradea pe celelalte 8 hectare.

Ilie Bolojan a dezvăluit și metoda prin care a ajuns terenul respectiv la Nutripork. În 1999, Primăria Sântandrei a încheiat un contract de concesiune cu firma Nutrientul, pe o perioadă de 49 de ani. În anul 2001, prin reglarea graniței administrative dintre Oradea și Sântandrei, teritoriul administrativ al Oradiei s-a extins și s-a constatat că acest teren este proprietatea Primăriei Oradea, nu al Sântandreiului. Acest litigiu s-a disputat în tribunal, iar în anul 2005, Curtea de Apel Oradea a obligat Primăria Oradea să respecte angajamentele din contractul semnat de Primăria Sântandrei. În anul 2008, obligată de decizia instanței, municipalitatea a semnat un nou contract de concesionare cu Nutripork. Acest lucru se întâmpla cu puțin timp înainte ca Ilie Bolojan să devină primarul Oradiei. Noul contract a fost semnat pe o perioadă de 40 de ani, fiind valabil până în 2048.

Taguri: , ,


20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor