Acordarea indemnizatiilor, simplificata

Mamele nu mai trebuie sã depunã declaratii de venit lunare. Guvernul a simplificat procedura de constituire a dosarului pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, printr-o hotãrâre adoptata în sedinta de joi.

Executivul a eliminat obligatia parintilor de a depune lunar acte care demonstreaza ca nu dispun de venituri impozabile. Astfel, persoanele care pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului nu vor mai fi obligate sa depuna lunar, la primaria de domiciliu sau resedinta, o adeverinta de la angajator sau, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile. Beneficiarii indemnizaiei vor comunica în scris primariei orice modificare aparuta în îngrijirea copilului sau veniturile profesionale. Potrivit noilor reglementari, modificarile vor fi transmise de catre primarii, lunar sau semestrial, directiilor teritoriale.

La domiciliu

Obligatia comunicarii în scris va fi stipulata în cererile de acordare a indemnizatiilor, prin modificarea actualelor formulare. Persoanele care au completat deja vechile cereri vor primi noile formulare la domiciliu, pentru a le trimite, eventual prin posta, la primarii.

“Am încercat sa corectam anumite lucruri care au produs agitatie între beneficiari. În noile conditii, consideram ca vom reduce cât se poate de mult cozile de acum”, a afirmat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.

Ministrul de resort a mai spus însa ca, din cauza problemelor aparute în administrarea noului sistem, este posibil ca indemnizatiile aferente lunii ianuarie sa fie platite în luna martie, o data cu drepturile cuvenite pentru februarie.

O alta noutate a actului normativ aprobat joi este stabilirea unui termen de 90 de zile pentru depunerea noilor cereri de catre persoanele care, la 31 decembrie 2005, beneficiau deja de aceasta indemnizaaie, astfel încât ajutorul sa fie acordat, de la 1 ianuarie 2006, în baza dosarelor transmise de angajator sau casa de pensii.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !