Acte pentru un fluviu de bani

Acte pentru un fluviu de bani
ORADEA – Aşa cum Jurnal bihorean anunţa în ediţia sa de vineri, luni, la Oradea, s-au semnat acte pentru zeci de milioane de euro. Luni s-au semnat convenţiile pentru dezvoltarea reţelelor de apă, de 110 milioane RON.

Secretarul de stat de la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Lucia Varga, a semnat ieri dimineata, în sala mare a Consiliului Judetean, 11 conventii de finantare cu primarii din tot atâtea localitati bihorene, în vederea reabilitarii, extinderii ori construirii sistemelor complete de apa, canalizare si epurare a apelor uzate. Proiectul a fost realizat de minister cu asistenta Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si este în valoare de 110 milioane de lei noi, adica circa 33 milioane de euro.

Dupa semnarea actelor, Lucia Varga a declarat, într-o conferinta de presa, ca acesta este primul proiect realizat de MMDD în colaborare cu USAID pentru modernizarea sistemelor de apa, canalizare si epurare, precedentele fiind realizate pentru apararea împotriva inundatiilor si stoparea eroziunii costiere.

În 11 localitati

Proiectul a fost început în anul 2005, când autoritatile bihorene au solicitat sprijinul Guvernului, iar Ministerul Mediului a obtinut asistenta USAID pentru elaborarea studiilor de fezabilitate.

„Motivul implicarii USAID a fost necesitatea de a reduce riscul poluarii cursurilor de apa din bazinul Crisurilor, ceea ce ar fi afectat si regiuni din Ungaria. Odata îndeplinit criteriul importantei transfrontaliere a proiectului, a fost posibila si asistenta noastra”, a declarat Andreea Ionescu, reprezentantul Chemonix, contractantul ales de USAID pentru realizarea studiilor de fezabilitate.

Proiectul se întinde pe perioada 2007-2008, când vor fi modernizate sistemele de apa, canalizare si epurare din orasele Alesd, Beius, Salonta, Marghita si Stei, si vor fi realizate integral în localitatile Vadu Crisului, Auseu, Pomezeu, Nucet, Rieni si Campani.
Cei circa 33 milioane de euro alocati de Guvern reprezinta 85% din valoarea lucrarilor ce urmeaza sa fie proiectate si executate, restul de 15 procente urmând sa fie asigurate din bugetele Consiliului Judetean Bihor si ale administratiilor publice din cele 11 localitati.

Licitarea proiectarii si executarii proiectelor se va desfasura, conform spuselor secretarului de stat, peste doua saptamâni, iar corectitudinea acestor proceduri va fi monitorizata de Guvern.

Lucia Varga a tinut sa mai anunte luni ca MMDD are pregatite studii de fezabilitate pentru alte 11 localitati bihorene unde, cel mai probabil, finantarea va fi asigurata din anul viitor, tot de la bugetul de stat.

Calin Corpas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase