Actele încurcă renta

Deva – La ora actuală sunt foarte multe probleme privind situaţia juridică a pământurilor. Oamenii nu şi-au făcut succesiunile pe terenuri, există multe cazuri unde schimbarea proprietarilor s-au făcut prin simple acte de mână, astfel că ţăranilor le lipsesc documentele de proprietate, absolut necesare pentru obţinerea banilor din rentă.

„Judeţul Hunedoara nu este un judeţ cu mult teren agricol. Cred că numărul celor care puteau solicita renta viageră agricolă ar fi fost mai mare dacă ar fi avut actele de proprietate. Însă taxele notariale sunt foarte mari: trebuie achitate taxe de succesiune ori pentru partaj. Iar elementul financiar îi face pe mulţi să renunţe”, declară Eva Kobal, directorul Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă Hunedoara.

Majoritatea celor care beneficiază de rentă au preferat să-şi arendeze terenurile. Suprafeţele date în arendă nu sunt întinse, variază între 30 de ari şi 10 hectare. Media este de două până la patru hectare de teren.

Această modificare legislativă a intrat recent în vigoare, eliminând posibilitatea avută anterior de a arenda sau vinde, pentru obţinerea rentei, a terenurilor intravilane. O altă noutate constă în faptul că durata de prelucrare a unui dosar s-a diminuat.

„Toate dosarele le introducem în baza noastră de date de pe Internet, adică datele se transmit on-line la Bucureşti. Carnetele de rentă viageră se ridică de la Biroul Judeţean în raza căruia îşi au domiciliul beneficiarii, indiferent unde s-a depus dosarul pentru rentă (legea prevede că acest dosar se depune la Biroul Judeţean unde se află terenul)”, a precizat Eva Kobal, directorul Biroului Judeţean de Rentă Viageră.

Dosarul trebuie să cuprindă o cerere tip, o copie după actul de identitate al solicitantului, o copie după actul de vânzare sau arendă, o copie după titlul de proprietate al arendatorului, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că în proprietatea solicitantului nu rămâne mai mult de jumătate de hectar, o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul nu a avut în proprietate o suprafaţă de teren agricol mai mare de zece hectare în extravilan.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !