Acțiuni comune RO-HU pentru combaterea oboselii la volan

De Costel Demian
Acțiuni comune RO-HU pentru combaterea oboselii la volan
Peste 110 poliţişti rutieri români şi maghiari au acţionat, în patrule mixte, în perioada 30 noiembrie 2018 – 12 ianuarie 2019, pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de oboseala la volan şi pentru siguranța traficului rutier, în Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar.

În această perioadă au fost realizate 13 acțiuni comune, cu scop preventiv. Acestea s-au desfășurat pe drumurile europene de tranzit, aglomerate în perioada sărbătorilor de iarnă, respectiv în zonele Oradea – Debrecen și Valea lui Mihai – Nyírábrány, având în vedere afluxul de turiști români și ungari care se deplasează în perioada sărbătorilor de iarnă cu ocazia manifestărilor culturale, religioase sau de agrement în/din Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar.

Revigorare cu cafea și ceai cald

Patrulele au acționat cu precădere pe timp de noapte, atunci când oboseala acumulată poate conduce la producerea unor accidente fatale. Conducătorii auto opriți în trafic au fost serviți cu cafea caldă și ceai, pentru a se revigora înainte de a-și continua drumul. De asemenea, polițiștii au au distribuit peste 3.000 de materiale informative-preventive bilingve.

Pe raza județului Bihor au fost oprite și controlate în trafic 256 de autovehicule, din care 27 de autocare, 30 de microbuze, 68 de autovehicule de tip 8+1 şi 131 de autovehicule de transport mărfuri.

„În cele 13 acțiuni desfăşurate pe raza județului Bihor au fost implicaţi 88 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor și 26 de polițiști ungari din cadrul Poliției Căpităniei județului Hajdú-Bihar – Ungaria.Patrulele rutiere mixte care au acţionat pe raza judeţului Bihor au fost compuse din doi polițiști români, din care cel puțin unul cunoscător al limbii ungare și un poliţist ungar, atât pe zona de responsabilitate Oradea, cât și în zona Valea lui Mihai”, precizează comisar IPJ Bihor, Alina Dinu.

Pe lângă aceștia, alți 26 de polițiști români s-au deplasat în Ungaria pentru a participa la acțiunile desfășurate pe teritoriul țării vecine. De remarcat și faptul că pe toată perioada acțiunii de prevenție, în județul Bihor nu s-au înregistrat accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan.

Recomandări pentru combaterea oboselii la volan

Oboseala la volan este una dintre cauzele des întâlnite la producerea accidentelor rutiere. Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie, a vederii, a performanţei şi vigilenţei.

Pentru a preveni astfel de situații, polițiștii rutieri le recomandă tuturor conducătorilor auto ca la primele semne de oboseală să-şi întrerupă deplasarea, să parcheze vehiculul într-un loc sigur şi să se odihnească până la refacerea completă a capacităţilor psiho-fizice necesare conducerii în siguranţă.

– Înainte de a pleca la drum, odihniți-vă cel puţin opt ore!

– Faceți o pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri!

– Călătoriți cu un partener care să observe dacă dați semne de oboseală sau, după caz, să preia locul șoferului!0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !