Active în creştere la pensiile private

Reactualizat la:
Active în creştere la pensiile private
Peste şapte milioane de români contribuie la pensiile private obligatorii şi la pensiile facultative.

Potrivit informaţiilor Asociației Pensiilor Administrate Privat din România (APAPR) la finalul lunii noiembrie 2016, Pilonul 2 (pensiile private obligatorii) număra 6,76 de milioane de participanți, în creștere cu 3,9% față de noiembrie 2015. Valoarea totală a activelor la sfârşitul lunii noiembrie 2016 a fost de 30,7 miliarde de lei, în creștere cu 26,4% față de perioada similară a anului precedent.

Aproximativ 36,6% din active sau, mai exact, 11,2 miliarde de lei, sunt administrate de NN Pensii. Următoarele clasate după cota de piață în funcție de active sunt Allianz Țiriac, cu 21,82% și Metropolitan cu 14,6%. Pe piaţa pensiilor administrate privat sunt şapte fonduri de pensii.

Pilonul III

Peste 408.000 de români aveau o pensie facultativă (Pilonul III) la finalul lunii noiembrie 2016, cu 7,8% mai mulți față de perioada similară din 2015. Economiile românilor prin pensii facultative însumau 1,47 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie din 2016, în creștere cu 19,1% față de perioada similară a anului 2015.

Portofoliul investițional al administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii era compus, la finalul lunii noiembrie 2016, din titluri de stat (66,1%), acțiuni listate (18,4%), precum și conturi bancare, fonduri mutuale și obligațiuni corporative, municipale și supranaționale (în total 15,5%).

„Ca investitori de prim rang, fondurile de pensii pot juca un rol important în cadrul acestor operaţiuni, contribuind la finanţarea economiei şi realizând totodată investiţii profitabile în beneficiul participanţilor”, a declarat preşedintele APAPR, Raluca Ţintoiu, pentru economica.net.

Pe termen mediu, pe segmentul pensiilor private obligatorii se estimează un număr de 7,5 milioane de participanți și active nete în valoare de 47 de miliarde de lei în 2018, în timp ce pe segmentul pensiilor facultative vor fi 500.000 de participanți în beneficiul cărora vor fi administrate active nete în valoare de 2 miliarde de lei. În contextul respectării cadrului legislativ actual, fondurile de pensii private își vor dubla activele în administrare până la finalul anului 2018.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !