Acuză „pandemia de directorită”

4Comentarii
Petru Filip şi Ioan Mang
Petru Filip şi Ioan Mang
O serie de directori promovaţi de PSD s-au îmbolnăvit subit după ce PDL a decis să-i schimbe.

Directori plini sau adjuncţi promovaţi de PSD Bihor la şefia mai multor instituţii descentralizate, precum Oficiul de Cadastru, Direcţia de Tineret sau Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, au intrat în concediu medical după ce PDL a decis să-i schimbe. Fenomenul a fost caracterizat de către şeful PDL Bihor, Petru Filip, ca o „pandemie de directorită” în condiţiile în care schimbările politice au fost legiferate şi ar trebui să fie un „exerciţiu democratic”.

Apărarea directorilor îmbolnăviţi concomitent le-o ia preşedintele PSD Bihor, care apreciază că se va ajunge la un haos dacă până la formarea unui guvern stabil, pe 6 decembrie, se vor mai schimba de două ori conducerile instituţiilor judeţene. Totodată, Ioan Mang îşi înţelege directorii care au apelat la concediu medical pentru a scăpa de „tracasările şi presiunile PSD”.

Prima dată a ieşit public la atac preşedintele PDL Bihor în ceea ce priveşte schimbarea directorilor de instituţii descentralizate după ieşirea PSD de la guvernare.

„Cred că DSP va declara o «pandemie de directorită» în Bihor. Majoritatea s-au îmbolnăvit peste noapte. Mă întreb cine le-a certificat concediile medicale? O condiţie ca să fii un manager eficient este să fii sănătos, să rezişti la stres şi la 15 ore de lucru pe zi. Au spus-o oameni politici galonaţi, eu doar o subliniez. N2H4 pare să dezvolte o chestie hibridă, cu predispoziţie spre scaunul directorilor. Sper că doctorii vor găsi vaccin”, a declarat ironic europarlamentarul Petru Filip.
Aceasta în condiţiile în care o serie de directori PSD, precum Alexandru Retegan, de la Oficiul de Cadastru, sau Bogdan Hossu, de la Direcţia de Tineret, au intrat în concediu de boală după ce PDL a decis înlocuirea lor din funcţii.

„Exerciţiu democratic”

„OG 37, deşi atacată de PNL şi UDMR dar susţinută la vremea aceea şi de către PSD, caută să rezolve pe termen lung şi definitiv nebunia schimbării politice a directorilor de instituţii descentralizate. Această ordonanţă are mai multe plusuri şi mai puţine minusuri. Şi e valabilă indiferent dacă PDL e la putere sau nu. Această măsură o ştiau toţi. Iar majoritatea directorilor aşa au fost instalaţi. Schimbarea lor politică trebuie să fie un exerciţiu democratic. Dacă moţiunea va trece marţi, PDL îşi asumă răspunderea de a conduce ţara până la alegeri fără hotărâri de guvern. Personal, consider că PSD a greşit enorm când a ieşit la guvernare deşi avea destui oameni care să-l înlocuiască pe fostul ministru Nica”, a mai precizat Filip.

Demiteri prea dese

Replica i-a dat-o vineri preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, tot în conferinţă de presă.
„Avem un guvern interimar de 45 de zile, de marţi foarte probabil cu puteri limitate. Pe 22 noiembrie va fi alt guvern, posibil tot fără susţinere parlamentară. Iar abia pe 6 decembrie s-ar putea forma un guvern reprezentativ. Vom schimba de fiecare dată directorii?! Cred că pentru asemenea perioade scurte trebuiau să fie lăsaţi să-şi facă treaba. În contractul de management al tuturor directorilor, inclusiv adjuncţi, e stipulată şi o evaluare. Acum li se cere să-şi scrie autoevaluări, fiindcă PDL nu are oameni pentru comisii. Apoi probabil că autoevaluarea va fi notată prost pentru ca directorul să poată fi schimbat. Aici a ajuns actuala guvernare”, a declarat senatorul Mang.

Întrebat dacă „le-a cerut să se îmbolnăvească”, Ioan Mang a răspuns: „Le-am cerut să nu demisioneze, nu să se îmbolnăvească. Dar dacă au apreciat că au făcut eforturi mari şi au lucrat şi duminica şi că sunt tracasaţi peste noapte cu autoevaluările, îi înţeleg că merită un control medical de 5 – 10 zile ca să-şi revină. Între timp poate vedem că guvernul Boc II îşi dă seama că provoacă un haos cu astfel de măsuri.”

Acuză presiuni PDL

În ce priveşte schimbările de la Prefectură, Mang a apreciat: „Subprefectul Odobasianu a fost schimbat de un ministru, pentru care am tot respectul ca om, dar care a fost instalat la Minister neconstituţional, în afara legii. Claudiu Pop rămâne în funcţie fiindcă Prefectura nu are conducere până la întoarcerea lui Gavrilă Ghilea. Am avut multe discuţii cu Claudiu Pop şi nu se pune problema înscrierii în PD-L. Deşi ştiu sigur că PD-L a făcut presiuni, de la directori şi până la nivel de şefi de ocoale silvice. Prefer să nu dau nume.”

C.H.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor