Acuză patronii de scopuri parşive

1Comentariu
Acuză patronii de scopuri parşive
ORADEA – Sindicaliştii de la Interoil Oradea acuză conducerea Bunge România – compania care deţine fabrica – că a decis să o închidă pentru a putea vinde terenul şi activele fabricii, care ar fi evaluate la un preţ de aproape 15 ori mai mare decât preţul de achiziţie.

Bunge România a anunţat în luna iulie că va închide fabrica de la Oradea ca urmare a costurilor mari de producţie şi a vechimii fabricii, care pentru modernizare ar avea nevoie de investiţii foarte mari. Producţia de ulei ar urma să fie absorbită, începând cu 1 septembrie a.c., de Fabrica Unirea de la Iaşi şi de fabrica de la Martfu, din Ungaria.

„Costurile industriale ridicate şi volumul mare al investiţiilor necesare pentru modernizarea fabricii au stat la baza hotărârii acţionariatului”, a declarat atunci directorul Bunge România, Michael Whitney.

 

Interese ascunse?

Tot atunci, patronatul a anunţat că cei 195 de angajaţi vor fi sprijiniţi să îşi găsească noi locuri de muncă şi că se poartă discuţii cu privire la salariile compensatorii. Ieri, în schimb, sindicaliştii de la Interoil au declarat că nu au căzut la o înţelegere cu privire la salariile compensatorii şi compania urmăreşte prin închiderea fabricii un câştiga rapid.

Cum? Prin vânzarea celor 7,5 hectare de teren şi a activelor. „Cele şase salarii compensatorii oferite de ei sunt de neacceptat. Nu au fost de bună-credinţă atunci când am negociat contractul colectiv, iar cele 18 salarii pe care vor să le dea celor pensionabili, printre care se află şi directorul, nu sunt legale”, crede liderul de sindicat Pavel Maghiar.

„Scopul lor a fost acela de a vinde terenul, care este evaluat la 200 de euro metrul pătrat. Fabrica au cumpărat-o cu 1,6 milioane de euro şi au mai investit în ea pentru retehnologizare, iar prin vânzarea terenului câştigă 15 milioane. La fel au făcut şi cu fabrica de la Bucureşti.

Au cumpărat-o cu 2,3 milioane de dolari, au închis-o şi au vândut terenul cu 30 milioane de euro”, a precizat liderul de sindicat, care subliniază că, începând cu anul 2005, Bunge a retras banii alocaţi investiţiilor în fabrica orădeană! „În anul 2005 au alocat bani pentru investiţii, pe care apoi i-au retras. În perioada 2007-2009 era nevoie de 800.000 de euro pentru ca staţia de epurare şi fabrica să poată funcţiona. Dacă nu se iau măsuri, toată industria se va distruge. Vin companii mari, ne cumpără fabricile, le închid, după care vând terenurile”, a conchis sindicalistul de la Interoil. 

Reprezentanţii Interoil Oradea au refuzat să facă vreun comentariu, motivând că doar cei de la Bucureşti pot da relaţii presei. Cei de la Bucureşti ne-au spus că doar directorul Bunge România, Michael Whitney, poate să ne ofere informaţii. Se pare însă că, momentan, acesta nu este în ţară.

Georgiana Anghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor