Acuză politizarea din şcoli

25Comentarii
Liberali iritaţi: Ilie Bolojan, Florin Mălai, Dorel Cozma şi Dumitru Voloşeniuc (de la stânga la dreapta)
Liberali iritaţi: Ilie Bolojan, Florin Mălai, Dorel Cozma şi Dumitru Voloşeniuc (de la stânga la dreapta)
Liberalii, în frunte cu primarul orădean Ilie Bolojan, au denunţat public, sâmbătă, manevrele actualei Puteri PDL-PSD de schimbare din funcţii a directorilor de şcoli din Oradea şi judeţ. Picătura care a umplut paharul liberalilor a fost cazul directorului liceului din Vadu Crişului.

Primarul Bolojan şi vicepreşedintele CJ, Dumitru Voloşeniuc, spun că, fiind ataşaţi de această comună, nu au putut să mai tacă. „Până acum, în calitatea mea de primar, am vorbit exclusiv de problemele ce vizează direct Oradea. Vadu Crişului fiind însă comuna mea de baştină, nu pot să asist indiferent la presiunile pe care le exercită Inspectoratul Şcolar Judeţean asupra directorului Florin Mălai, pentru a demisiona ca să-i facă loc unui membru PDL – Tecsi Francisc, ce a a adus o proastă faimă liceului în perioada în care a mai fost director”, a spus Bolojan.

De la Vad la Oradea…

Directorul Florin Mălai a relatat faptul că vineri, inspectorul şcolar general Dorel Luca l-a chemat pentru a-i cere demisia. „Mi-a spus că nu are ce să-mi reproşeze din punct de vedere profesional, fiind vorba exclusiv despre o schimbare pe criterii politice! Am refuzat să-mi depun depun demisia, iar în acel moment m-a ameninţat cu controale şi cu calificative proaste la evaluare”, a relatat directorul Mălai, care consideră că e nedrept ce i se întâmplă, în condiţiile în care activitatea sa la conducerea liceului e una apreciabilă. Membru PNL, Mălai a mai afirmat că în şcoală nu a făcut politică. „În particular, e altceva…”, a adăugat el. 

Primarul liberal de Vadu Crişului, Dorel Cozma, de 15 ani în funcţie, a ţinut să arate că liceul din localitate e primul liceu rural din ţară, Mălai fiind un director pe măsura tradiţiei şcolii. Vicele CJ, Voloşeniuc, a fost mai acid, dezvăluit traseismul politic al directorului dorit de PDL: „Domnul Tecsi a trecut  cam  pe la toate partidele. A fost în UDMR, apoi în PSM, PDSR, PSD şi acum în PDL. Şi la noi ar fi vrut să vină, dar nu l-am primit!”, a arătat liberalul.

Şi adjunctul lui Mălai, Dumitru Jurca, ar fi vizat de schimbare, spun liberalii, deşi acesta nu e membru PNL. În locul său ar veni un membru PSD…

După intervenţiile colegilor săi de partid, primarul de Oradea, Ilie Bolojan, şi-a continuat tirada, venind şi cu alte exemple menite să demaşte politizarea excesivă urmărită de PDL şi PSD. „Ca primar de Oradea n-am fost nici înştiinţat, nici consultat cu privire la schimbarea directorei de la Grupul Şcolar Andrei Şaguna Oradea, doamna Gretta Postole. Întotdeauna am lăudat-o pe această doamnă pentru felul în care arată şcoala sa, iar recent a câştigat un proiect de un milion de euro. Iată însă că acum a fost înlocuită cu un politruc, o doamnă care a stat mai mult prin concedii în ultimii ani şi care se ocupă mai mult cu afaceri.

Am înţeles că, de cum a intrat în şcoală, primele lucruri care au interesat-o au fost fondul şcolii şi când primeşte telefon mobil!”, a evidenţiat primarul liberal. Bolojan a mai dat şi alte exemple de schimbare a directorilor de şcoli pe criterii exclusiv politice: la Gr. Şc. Vasile Voiculescu din Oradea sau la Liceul Arany Janos din Salonta. De asemenea, la Colegiul Naţional Nicolae Bolcaş dinBeius se fac presiuni, însă directorul de acolo refuză să cedeze… Deocamdată.

„Lucrează precum şobolanii”

„Aceşti domni operează în subteran. Lucrează precum şobolanii: muşcă şi fug apoi în propria vizuină! Îi vom cere demisia domnului inspector-şef Luca, însă bine-nţeles că acesta nu şi-o va da. Ceea ce a făcut domnul Luca, pe lângă că e ilegal, e şi de un tupeu fantastic, specific unei anumite grupări politice: să ceri demisia unor oameni care au contract de management în vigoare. Măcar, în 2000-2004, PSD te lăsa până îţi expira mandatul şi abia după aceea te schimba”, a arătat Bolojan. În ciuda acuzelor formulate spre şeful ISJ, Dorel Luca, primarul liberal al Oradiei crede că acesta este simplul executant al ordinelor venite din partid şi de la nivelul Prefecturii. „De acum înainte, voi sta cu ochii cu activitatea domnului prefect şi a celor doi subprefecţi. Mai mult, vom acorda asistenţă tuturor directorilor de şcoli care vor fi siluiţi de către Inspectoratul Şcolar. Foarte mulţi directori tac acum, de teama de a nu fi concediaţi. Noi, PNL, nu am făcut aşa ceva! V-o spun cu toată responsabilitatea”, dă asigurări Bolojan.

Respinge acuzaţiile

Contactat de către J.b., prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea, şi-a declinat implicarea în operaţiunile de schimbare a directorilor de şcoli. „Eu personal nici nu-i cunosc pe aceşti oameni. Prefectura nu se ocupă cu schimbarea directorilor. Nu se pune problema aşa, deoarece nu prefectul stabileşte care să fie directorul unei şcoli”, ne-a declarat Gavrilă Ghilea.
Inspectorul şcolar general Luca şi preşedintele PDL Bihor, senatorul Petru Filip, nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Călin Corpaş25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor