Acuza vamesii maghiari de abuz

22Comentarii
Acuza vamesii maghiari de abuz
BORS/ARTAND – Un orădean acuză vameşii maghiari de abuz, susţinând că a fost legat cu cătuşele de un stâlp pentru că a dorit să asiste la controlul maşinii personale.

Cristian Bereş a depus o plângere la Autoritatea Vamală din Ungaria, dacă autorităţile maghiare nu vor lua atitudine este decis să îi dea în judecată.

Legat de stâlp?

Orădeanul Cristian Bereş a povestit că pe data de 1 mai a dorit să îşi viziteze un prieten din Ungaria. A ieşit din ţară prin punctul de trecere al frontierei Borş – Artand. „Am vrut să merg la Biharkeresztes la un prieten care locuieşte acolo. Am ieşit din ţară pe la ora 21.30 şi mai eram însoţit de cumnatul unui văr, care mergea înaintea mea cu o dubiţă.

El a fost oprit la controlul documentelor în punct, pe urmă a fost tras pe dreapta de vameşi. După ce am trecut şi eu de control mi-au cerut şi mie să opresc maşina. Am oprit, m-am dat jos din maşină şi vameşul mi-a cerut să mut maşina pe rampă să o poată controla. A început să-mi controleze maşina şi eu m-am uitat să văd ce face. Mi-a spus să merg de acolo de trei ori, eu am refuzat după care el a venit şi mi-a pus cătuşele şi m-a legat de un stâlp care se afla acolo pe motiv că mă opun controlului”, a povestit Cristian Bereş.

Acesta spune că a fost suprins de tonul pe care i-a vorbit vameşul şi de faptul că a refuzat să se prezinte şi că i-a zis că doreşte să discute cu şeful de tură. „Atunci a început să mă ameninţe că ne mai întâlnim noi şi să spună că: «Voi ăştia de acolo veniţi prea mult aici şi faceţi probleme». L-am întrebat dacă se referă la cei de dincolo de graniţă şi a spus că da”, îşi aminteşte orădeanul.

Ajutat de alt vameş

Bereş a spus că după circa 25 de minute din momentul în care a fost legat cu cătuşele a venit la ei un alt vameş care după o scurtă discuţie cu cel care îl încătuşase pe orădean de stâlp i-a desfăcut cătuşele. „Între timp cel care mi-a pus cătuşele mă tot ameninţa şi îmi flutura o lanternă în ochi. Am cerut să-mi spună cum îl cheamă şi să-l cheme pe şeful de tură dar nu a vrut. În final a venit un şef de la grănicerii maghiari şi el l-a chemat pe şeful de tură”, a mai spus Cristian.

Acesta îşi aminteşte că şeful vameşului i-a cerut subordonatului să îşi ceară scuze însă el a refuzat, prin urmare orădeanul a depus plângere împotriva vameşului. „Am scris plângerea în limba română pentru că ştiu să vorbesc maghiara dar nu şi să scriu. A doua zi am mers din nou în vamă, cu soţia, să traducem plângerea. Ne-am întâlnit cu un superior de acolo care ştia şi româneşte şi care ne-a spus că nu e nevoie să o traducem şi că în 30 de zile vom primi răspunsul”, a declarat orădeanul.

El spune însă că nu a primit un număr sau altă dovadă că plângerea lui a fost înregistrată şi că abia la întoarcerea în ţară a aflat că avea dreptul la asistenţă din partea Consulatului Român de la Szeget.

Vameşii nu comentează

Reprezentanţii Comandamentului Vămii şi Gărzii Financiare din Ungaria au refuzat să dea informaţii despre acest caz motivând că referentul lor pe probleme de presă este libera până luni şi că nu pot spune nimic fără aprobarea comandantului.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au precizat că nu au nicio competenţă în astfel de cazuri şi că românii care consideră că li s-au încălcat drepturile pot să apeleze fie la consulate fie la ambasade, care le asigură asistenţă şi le pot explica ce au de făcut.

Precedente în vama Artand

Jurnalul Bihorean a mai semnalat plângeri despre comportamentul unor autorităţi de frontieră maghiare din Artand.

Iată un articol publicat pe 13 martie, pe baza mărturiei dipl. ing. Tiberiu Bocşa (tată maghiar, mamă româncă)

 „Sâmbătă, la ora 12:20, am trecut cu maşina, împreună cu şeful meu şi soţia sa, de punctul comun de control din Vama Artand pentru a merge la Aquapark-ul din Debreţin. Am fost însă apoi traşi pe dreapta de un lucrător vamal maghiar care ne-a tratat în mod jignitor, deşi aveam ca bagaj doar un laptop, costumele de baie şi prosoape…

Ulterior, la insistenţele noastre, ni s-a acceptat dreptul la sesizarea superiorilor săi… Însă şi în prezenţa acestora a declarat că nu s-a simţit obligat să se prezinte faţă de oricare «mâncător de porumb»… Am avut impresia că am fost catapultat înapoi în perioada groazei comuniste… Mă văd nevoit să iniţiez deschiderea unui forum pe tema mentalităţilor europene. Dacă există conştiinţă civică europeană?

Dacă există un simţ al apartenenţei la o familie mai mare? Invit pe toată lumea interesată să-şi împărtăşească experienţa sau poziţia vizavi de modul de tratament la care putem fi încă supuşi de nişte simpli funcţionari publici. Sper că vom reuşi să strângem cât mai multe informaţii despre abuzuri de acest fel, pentru ca forurile decizionale competente să ia măsuri pentru a curăţa birourile instituţiilor europene de mentalităţi şovine sau iredentiste.”, declara ing. Bocşa

  • Bătaie între şoferi şi grănicerii maghiari

    Georgiana Anghel  • 22Comentarii

    Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

    inca 1000 caractere ramase

    versiunea HTML a comentariilor