Acuză „vânătoarea de unguri”

44Comentarii
Borbely Laszlo
Borbely Laszlo
Borbely Laszlo, preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, a vizitat, marti redacţia J.b., prilej cu care a vorbit despre primele sale experienţe în această calitate.

“Este prima dată, după 1989, când un reprezentant al UDMR ajunge să fie preşedintele acestei comisii. A mai căzut un tabu în politica românească, potrivit căruia reprezentantul unei minorităţi nu poate ocupa această demnitate”, afirmă Borbely. Pentru a elimina orice fel de suspiciune, deputatul UDMR de Mureş susţine că, din această poziţie va trata cu aceeaşi unitate de măsură sentimentală problemele minorităţii maghiare din România ca şi pe cele ale comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării.

În sprijinul acestei idei, el aminteşte câteva dintre iniţiativele care au decurs din recenta întâlnire cu omologul său ungar, Nemeth Zsolt, potrivit cărora vor conlucra în favoarea obţinerii drepturilor la educaţia în limba maternă a comunităţilor româneşti şi maghiare din Ucraina Subcarpatică.

Proteste la UE

Dincolo de aceste chestiuni ce ţin de politica externă însă, Borbely Laszlo susţine că, în interiorul României, situaţia minorităţii maghiare este una extrem de grea. Eliminarea reprezentanţilor UDMR din posturile de conducere a instituţiilor publice deconcentrate este, în opinia sa, un atac direct la adresa maghiarimii. “Aceste schimbări au un evident caracter etnic, pentru că maghiarii sunt vânaţi pentru a fi daţi afară. Orice ungur este considerat automat membru al UDMR şi este eliminat. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat din ’90 încoace”, consideră deputatul.

El mărturiseşte că, împreună cu liberalii, vor întocmi o statistică prin care să arate că, după ieşirea PD-L din fosta coaliţie de guvernare, foarte puţini democraţi-liberali au fost schimbaţi din funcţiile de conducere ale instituţiilor publice. “Este o sfidare a statului de drept, prin urmare vom merge până la acţiuni civice, demonstraţii de protest, plângeri la Consiliul Europei şi Uniunea Europeană”, spune Borbely, care mărturiseşte că aşteaptă o poziţie favorabilă din partea forurilor europene.

V.B.44Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor