Acuzaţi de ultraj în Ungaria

48Comentarii
Acuzaţi de ultraj în Ungaria
ORADEA – Şoferii de tir români reţinuţi în Ungaria, în urma scandalului izbucnit sâmbătă în vama Artand, între ei şi grănicerii maghiari, au fost eliberaţi duminică. Potrivit mamei unuia dintre şoferii reţinuţi, Livia Rus, poliţia din Ungaria îi cercetează pe români pentru ultraj. Raspuns [.doc – 69KB]

În urma scandalului izbucnit în vama maghiară, bistriţeanul Ioan Daniel Rus (23 ani) şi clujeanul Vasile Mocianu au fost reţinuţi timp de 12 ore de Poliţia din Biharkeresztes. Al treilea şofer, despre care iniţial se credea că ar fi fost reţinut a fost dus de poliţişti pentru acordarea îngrijirilor medicale întrucât, în timpul scandalului şoferul argeşan ar fi suferit un preinfarct. „Celor doi reţinuţi le-au dat drumul duminică după ce a intervenit consulul român.

Al treilea a fost reţinut doar pentru îngrijiri medicale. Iniţial a fost vorba că de la Poliţia din Biharkeresztes îi va duce la Debreţin. I-au ţinut 12 ore în arest fără mâncare, fără apă, fără să fie întrebaţi dacă au nevoie la baie, fără să fie mandat de arestare pe numele lor. Dacă nu interveneau autorităţile române precis nu le dădeau drumul atât de repede”, apreciază Livia Rus. Ea mai spune că în timpul cât au fost reţinuţi cei doi au dat declaraţii în limba maghiară, cu ajutorul unui translator şi acum sunt cercetaţi pentru ultraj, fiind acuzaţi că au bătut un grănicer.

„Ei nu sunt vinovaţi de nimic. Nu au bătut pe nimeni. Grănicerii i-au bătut pe ei. Pe fiul meu l-au luat pentru că făcea poze cum îi bat grănicerii maghiari. Iniţial el a încercat să fugă când a văzut că vor să-l reţină, s-a închis într-o cabină, dar a ieşit când a văzut că unul dintre colegii lui se simţea rău pentru a făcut un preinfarct”. Livia Rus a adăugat că şi-au angajat un avocat din Oradea, care ştie limba maghiară, şi se vor prezenta la procesul intentat celor doi români, de grănicerii din Ungaria, la Debreţin. „Lucrurile astea nu vor rămâne aşa, vom merge la proces să se facă dreptate”, a precizat Livia Rus. 

Directorul de comunicare din cadrul Ministerului de Externe, Corina Vinţan, ne-a transmis azi, un comunicat în care precizează că cele două persoane reţinute în Ungaria au primit asistenţă consulară de la reprezentanţii Consulatului Român din Gyula. „Persoanelor reţinute li s-a asigurat un translator şi li s-a făcut cunoscut dreptul la un avocat. În seara aceleaşi zile şoferii români au fost puşi în libertate, urmând ca în 21 decembrie, ora 08.00 să se întoarcă pentru continuarea cercetărilor”, se arată în comunicatul MAE.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră din Ungaria au confirmat faptul că împotriva celor doi şoferi români a fost făcută plângere pentru ultraj. Ei susţin că un coleg de-al lor a fost bătut de români şi că are nevoie de opt zile de îngrijire medicală.

Georgiana Anghel

Taguri:


48Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor