Acuze între sindicaliştii din învăţământ

ORADEA – „Considerăm că această atitudine a FEN e ignorantă şi lipsită de bun-simţ. Preşedintele FEN, dl Cătălin Croitoru, se joacă de-a greva şi încearcă să creeze o diversiune de doi bani între membrii de sindicat din celelalte federaţii”, este de părere Ioan Ţenţ, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ (SLÎ) Bihor.

Din cauza unor solicitări la care Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nu a răspuns aşa cum se dorea, FEN a decis declanşarea conflictului de muncă, protestele debutând ieri cu o grevă de avertisment de două ore. Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor FEN sunt tergiversarea semnării contractului colectiv de muncă, nerespectarea acordului încheiat cu Guvernul şi neasigurarea fondurilor necesare pentru majorarea salariilor cadrelor didactice cu gradul I.

Nu-i susţine
Deşi revendicările celor din FEN sunt reale, Ţenţ se arată nemulţumit de această acţiune, acuzând conducerea FEN că a declanşat protestul de muncă fără a se consulta cu celelalte federaţii sindicale, în ciuda faptului că în 2004, la întâlnirea Birourilor reunite ale celor patru federaţii, s-a semnat un protocol care este în vigoare şi în prezent, prin care toate federaţiile şi-au luat angajamentul să nu ia nici o hotărâre importantă fără a se consulta între ele. „FEN a încălcat acest protocol, acceptând unilateral ofertele Guvernului de atunci. Acum recidivează, dar în sens invers”, afirmă Ioan Ţenţ. Mai mult, preşedintele SLI Bihor aminteşte că la discuţiile cu ministerul Educaţiei pentru negocierea Legii Învăţământului şi a Cadrelor Didatice, FEN a dat dovadă de inconsecvenţă şi „mai mult au lipsit decât au fost prezenţi”, spune Ţenţ, care a precizat că sindicaliştii pe care-i reprezintă nu vor susţine această acţiunea de protest, considerând că nu este momentul potrivit. „La ora actuală nu de asta avem nevoie, ci de unitate la nivelul celor patru federaţii, în vederea determinării clasei politice să ajungă la un consens privind învăţământul românesc”, spune sindicalistul. În ceea ce priveşte acţiunea de proteste a sindicaliştilor FEN, aceştia au început-o ieri la Sibiu printr-o grevă de avertisment pe durata a două ore. Protestul continuă azi la Caraş-Severin, miercuri la Galaţi, joi la Satu Mare, iar vineri la Braşov.
Deşi sunt câţiva reprezentanţi ai FEN şi în judeţul nostru, protestul încă nu s-a simţit aici. Cei aproximativ 150 de membri aşteaptă startul de la conducerea FEN.

Ioana Iuhas0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase