Acvacultura sprijinită în Bihor

De Simona Drimbău
Acvacultura sprijinită în Bihor
În Bihor îşi desfăşoară activitatea în domeniul acvaculturii 34 de agenţi economici.

O nouă formă de ajutor financiar pentru agricultură a fost aprobată pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură. Beneficiarii ajutorului de stat sunt IMM-urile care îşi desfăşoară activitatea în acvacultură. De sprijin pot beneficia însă și persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, intreprinderile familiale şi persoane juridice.

Ajutorul de stat reprezintă reducerea accizei la motorină, reducând preţul de achiziţie cu aproximativ un leu pe litru.

„Potenţialii beneficiari ai acestui ajutor de stat vor lua legătura cu Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor pentru a depune cererea de acord prealabil pentru finanţare insoţită şi de licenţa de acvacultură. Aceste cereri vor fi înregistrate într-un Registru special de evidenţă, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor notificând totodată serviciul regional al ANPA”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Bihor. În judeţul Bihor conform statisticilor îşi desfăşoară activitatea în domeniul acvaculturii un număr de 34 agenţi economici în 44 de locaţii, cu o largă varietate de specii piscicole: sturion, crap, clarias, păstrăv, dar şi alte specii de peşti.

Centralizare

Beneficiarii urmând să achiziţioneze cantităţile de motorină conform acordului prealabil de finanţare. Situaţia centralizatoare cu beneficiarii şi cantităţile de motorină vor fi trimise către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale spre a fi aprobate, urmând ca Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bihor să vireze sumele cuvenite în conturile beneficiarilor.

Cantităţile maxime anuale de motorină pentru care se acordă ajutorul de stat sunt de 3.900 litri, pentru o exploataţie piscicolă, fiind destinate transportului materialului piscicol, trasportului furajelor, a materiilor prime şi a materialelor în interiorul fermei, lucrări de întreţinere a digurilor, canalelor şi a malurilor, transportul materialului piscicol în afara fermei cu auto proprii, precum şi pentru funcţionarea motopompelor. Cantităţile de motorină aprobate pentru aceste lucrări fiind menţionate în anexa H.G. nr. 748/2018. Exploataţiile piscicole de agrement nu se încadrează pentru acordarea acestui sprijin.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !