Aderarea din mintea tinerilor

Aderarea din mintea tinerilor
REŞIŢA – Câteva mii de elevi din Caraş-Severin au început şcoala. Sunt primele cursuri pe care le efectuează într-o Românie europeană. Am vrut şi noi să aflăm cum văd tinerii reşiţeni aderarea României la UE, dacă-şi doresc ceva deosebit ori simt ceva deosebit în acest prim an al aderării.

Nu mică ne-a fost mirarea când am observat că unii dintre tinerii noştri văd aderarea ca pe un proces care, aşa cum ne-a spus Andra Vintilă, elevă în clasa a XI-a, „ne va influenţa mai mult negativ decât pozitiv. Vor urma o serie de greutăţi, pentru că aşa e la început“. Da, este o părere, dar poate că dincolo de acest pesimism care ar putea fi molipsitor, tinerii din Caraş-Severin trebuie să fie primii care să debordeze de optimism.

Alţii văd această reuşită a României ca pe o soluţie ce va crea locuri de muncă, ca pe o portiţă ce oferă tinerilor mai multe şanse. „Nu sunt foarte familiarizată cu aceşti termeni: aderare, integrare…Sunt interesată mai degrabă de latura practică a acestei probleme: ce oportunităţi avem noi, tinerii?

Personal asociez intrarea României în Uniunea Europeană cu posibilitatea de a găsi un loc de muncă mai bun şi de a avea un salariu mai mare. Mă bucur că acum avem posibilitatea realizării de studii în străinătate, şansa unei educaţii mai bune sau călătoriile în afara ţării“, ne-a spus Liliana Irimia, 22 ani, studentă.

Şi deşi ştie că am optat pentru valorile europene, pentru ceva mai bun, elevul David Rab, de 18 ani susţine că „deşi ni se promite că vom ajunge la standardele UE, eu nu cred că România va ajunge vreodată o ţară ideală pentru cetăţenii ei. Tocmai de aceea îmi planific să plec în străinătate, după terminarea studiilor“.

Indiferenţa unor elevi, cu care am stat de vorbă, vizavi de aderare, e dezarmantă. Mulţi râd şi spun, aşa cum ne-a spus, Laurenţiu Vasile Costin, elev în clasa a X-a, „noi trebuie să învăţăm în continuare. Păcat că nu ne ajută aderarea la note“. Oare?

Nina Curiţa
Oana Copocean0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !