Aderarea Georgiei la NATO nu este în interesul SUA

Reactualizat la:
Aderarea Georgiei la NATO nu este în interesul SUA
Aderarea Georgiei şi Ucrainei la NATO nu este în interesul Washingtonului sau al Alianţei, a declarat marţi un fost ambasador american la Moscova, Jack Matlock, acesta împreună cu alţi foşti diplomaţi americani denunţând relaţiile cu Rusia.

La o reuniune a cinci foşti ambasadori ruşi şi americani, Matlock a pus sub semnul întrebării un principiu important al politicii administraţiei Bush: susţinerea fermă faţă de ambiţiile de aderare la NATO ale Georgiei şi Ucrainei.

“A spune pur şi simplu că orice ţară are dreptul de a adera la orice alianţă doreşte este adevărat. Dar o alianţă şi membrii săi au dreptul de a determina dacă este în interesul lor să accepte un membru”, a spus Matlock la o reuniune la Washington, susţinută de organizaţia Carnegie Endowment for International Peace.

“Spun că nu este în interesul Statelor Unite şi nici în intersul NATO”, a adăugat Matlock, care a fost ambasador la Moscova în perioada 1987-1991, în mandatul fostului preşedinte american George H. W. Bush şi al predecesorului său, Ronald Reagan.

Georgia nu a rezolvat problemele teritoriale cu vecinii săi şi pare că vrea să utilizeze alianţa militară pentru a o ajuta să le rezolve, a mai spus Matlock, făcând referire la conflictul ruso-georgian.

Referitor la Ucraina, care a fost, ca şi Georgia, republică sovietică, majoritatea cetăţenilor s-au opus aderării la NATO, existând riscul de a diviza această ţară, a afirmat Matlock.

Secretarul de Stat Condoleezza Rice a avut o întâlnire cu preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, la New York, marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU.

Anterior, ea s-a înâlnit cu ministrul ucrainean de Externe şi a afirmat sprijinul SUA faţă de intenţia Ucrainei de a adera a NATO.

La Washington însă, Matlock şi foştii emisari la Moscova James Collins şi Arthur Hartman au evidenţiat consecinţele ignorării atitudinii Rusiei referitoare la extinderea NATO.

“Personal cred că trebuie să o luăm încet (…). Dacă nu, vom afla că este ceva care nu stabilizează, ci, dimpotrivă, divide”, a spus Collins.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase