Aderarea modificã legile contabile

Vin vremuri grele pentru contabili. Normele de aplicare ale noului Cod Fiscal modificat se întind pe nu mai putin de 600 de pagini. „Fãrã un mic efort de studiu din partea lor, contabilii nu vor putea face fatã.

Din punct de vedere al evidentelor si al administrãrii economice va fi altfel. Este de studiat si de învãtat”, considerã Magdalena Berce, seful Servicului Metodologie si Asistentã Contribuabili din cadrul Finantelor bihorene. Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bihor au prezentat în fata presei principalele modificãri ce vor fi aduse Codului Fiscal. Legislatia TVA schimbatã

Modificãrile sunt impuse de aderarea României la UE, survenind în urma desfiintãrii barierelor vamale dintre statele membre si datoritã necesitãtii de a aplica în acest domeniu aceleasi reguli ca si în celelalte state. Odatã cu intrarea în UE, actuala legislatie în domeniul TVA va fi abrogatã si înlocuitã cu legislatia armonizatã din acquis-ul comunitar.

„Tot ce-i în Codul Fiscal vizavi de TVA va rãmâne istorie. Ne asteptãm la o afluentã foarte mare de contribuabili pentru a fi pregãtiti pentru 1 ianuarie 2007”, a explicat Magdalena Berce. Desfiintarea barierelor vamale între statele membre ale UE va avea ca efect eliminarea controlului vamal al miscãrilor bunurilor între state. Notiunile de export si import în relatia dintre statele membre vor fi înlocuite cu livrarea intracomunitarã si achizitia extracomunitarã.

„Trimestrial, toti agentii economici vor depune declaratii informative cu toate tranzactiile fãcute, pe tãri. Plafonul pentru TVA va fi redus de la douã miliarde de lei vechi la 35.000 de euro, cât este în Uniunea Europeanã”, a declarat Ioan Drutã, director executiv adjunct la DGFP Bihor.

Microintreprinderi

În ceea ce priveste impozitele directe, cea mai mare modificare se referã la microintreprinderi. „De la 1 ianuarie 2007 urmeazã ca microintreprinderile sã plãteascã un impozit de 16% pe profit, fãrã a mai avea posibilitatea de a opta pentru impozit de 3% pe cifra de afaceri”, a explicat Magdalena Berce. De la anul se va simplifica si modul de platã a impozitului.

„Acesta va fi plãtit anticipat, în functie de cifra de afaceri anului precedent. În 2008, când va avea loc o regularizare, persoana juridicã va trebui sã depunã o declaratie”, conchide Drutã. Mai usor va fi si pentru contabili. Cu conditia sã cunoascã Normele.

„Toate problemele sunt tratate ca spetã în Norme. Conditia este sã stie unde sã caute”, este de pãrere Magdalena Berce. Altfel, Serviciul Metodologie si Asistentã Contribuabili este dispus sã acorde asistentã contribuabililor pe orice problemã din noul Cod Fiscal.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !