Adeverinţa de la medicul veterinar nu mai este obligatorie

Adeverinţa de la medicul veterinar nu mai este obligatorie
Crescătorii de animale vor scăpa de anul acesta de o mare bătaie de cap la depunerea cererii unice de plată la APIA.

Unul din documentele care nu doar că îi costa bani, dar și era greu de obținut, adică adeverința emisă de medicul veterinar care să ateste numărul de animale va fi scoasă din actele obligatorii pentru obținerea ajutorului național tranzitoriu în sectorul zootehnic.

Atât pentru obținerea ajutorului național tranzitoriu, cât și pentru sprijinul cuplat, fermierii nu vor mai trebui să prezinte adeverință de la medicul veterinar. Acestă prevedere urmează să fie scoasă pentru anul de cerere 2016.

„Am vorbit cu ministrul și ne-a asigurat că săptămâna viitoare va face modificarea astfel încât să poată apărea în timp util în Monitorul Oficial iar fermierii să poată depune cerea unică fără această adeverință. Și cei de la ANSVSA au fost de acord și chiar ne-au confirmat că au trimis în 2014 un punct de vedere că acea adeverință nu este impusă la inițiativa dânșilor. Acum în 2016 chiar au întărit ideea că aceasta nu este prevăzută printr-o lege sau printr-un vreun regulament al UE. Aceea este o găselniță a medicilor. Și domnul ministru a dat temă în minister să se caute cadrul legal astfel încât să nu există niciun fel de problemă din punct de vedere juridic. Cadrul legal s-a găsit atât în Legea 119 din 2013 care reglementează OUG nr 23 cât și în regulamentul UE care prevede că animalele trebuie să fie identificate conform legislației în vigoare și atât. Deci ele trebuie să fie identificate și nu este prevăzut nicăieri că ar fi vorba din punct de vedere clinic sănătos”, spun reprezentanţii Romovis.

De altfel și ministrul Agriculturii a denunțat modul birocratic după care se lucrează în România dând chiar exemplul adeverințelor care trebuie obținute de la ANSVSA.

Adeverința care atestă că animalele sunt înscrise în Registrul Genealogic al Raselor rămâne, cel puțin până la acest moment, obligatorie pentru anul de cerere 2016 atât pentru bovine, cât și pentru ovine.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !