"Adiere" de porci in Iosia

25Comentarii
"Adiere" de porci in Iosia
Orădenii adunaţi ieri la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Bihor ar fi dorit ca dezbaterea publică privind autorizaţia de mediu a firmei Nutrientul să aibă loc în cartierul Ioşia, „pentru a simţi pe viu şi autorităţile” motivul nemulţumirii lor. | Participanti [.xls – 23KB] | Stimati vecini [.doc – 30KB]

„Americanilor care administrează căminele de orfani din Baile Felixşi Sântandrei, Garda de Mediu le-a pus în vedere să mute o modernă şi curată fermă de o sută de vaci la minimum 10 km de Sântandrei. În schimb, în Oradea poate să funcţioneze, în acelaşi cadru legal, o fermă de mii de porci?!”, s-a întrebat retoric profesorul Radu Luncan. Ceilalţi locatari au adoptat însă un ton mult mai vehement, afirmând că din cauza mirosului greu sunt obligaţi să ţină geamurile închise în plină vară. Totodată, au mai observat că în ciuda disconfortului cauzat de vecinătatea suinelor, ei plătesc impozite Primăriei conform zonei de fiscalitate A, adică la fel ca şi orădenii din centrul municipiului.

Mii de porci „parfumează” Ioşia

Dezbaterea publică găzduită ieri de Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Bihor s-a desfăşurat „cu garda jos”. Din start, locatarul Gheorghe Seica a pus la îndoială imparţialitatea reprezentantului Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului (ARPM) Cluj, Angelica Groza, întrebând-o de ce s-a deplasat cu maşina SC Nutrientul Palota. Mai mult, după ce locatara Rodica Stoia precizează că în Uniunea Europeană nu există ferme de porci în oraşele mari, consiliera Angelica Groza răspunde cu întrebarea: „Dar porci la case se ţin în oraşele mari?”, alegându-se cu un cor de huiduieli şi observaţii că a ieşit din context.

 

La ministru, prefect şi primar

Ca urmare, atât Rodica Stoia cât şi Gheorghe Seica avertizează că vor depune memorii la ministrul Mediului, Sulfina Barbu, la prefectul Ilie Bolojan şi la primarul Petru Filip, dacă autorităţile de mediu vor gira în continuare activitatea fermei de porci din spatele Gării. Totodată, oamenii s-au arătat nedumeriţi de ce Garda de Mediu şi Primăria Oradea nu au răspuns invitaţiei de a-şi trimite reprezentanţi la dezbatere.

 

ASP Bihor, contra fermei

Singura intervenţie salutată de public a fost cea a dr. Octavian Cuc, de la Autoritatea de Sănătate Publică Bihor, care a precizat: „Nu sunt de acord cu autorizarea fermei de porci. Există un ordin ministerial care prevede ca fermele cu efective între 2.000 şi 10.000 de animale să aibă o distanţă minimă de 1.000 de metri până la zonele locuite”.

În continuare, de tirul nemulţumiţilor n-a scăpat nici reprezentanta APM Bihor, Gabriela Vicaş, care a prezentat rapoartele de analiză asupra emanaţiilor de hidrogen sulfurat şi de amoniac, precum şi soluţiile propuse de SC Nutrientul Palota pentru contracararea răspândirii mirosului, adică acoperirea bazinelor de decantare active cu paie, plantarea de salcâmi pe margine şi instalarea unei camere frigorifice pentru resturile de la abatorul propriu.

 

Enzime scumpe

„Când m-am mutat în Ioşia am fost consternat de mirosul din zonă. L-am sunat pe Iosif Pazaric, director al SC Nutrientul, şi mi-a explicat că se vor pune enzime în bazine pentru a se preveni mirosul. Trei săptămâni a fost în regulă, dar apoi am fost nevoit să resun, iar medicul veterinar de la Nutrientul mi-a răspuns ceva de genul: «Ce, acum 20 de ani nu ţi-a mirosit?»”, a precizat şi locatarul Cristian Popescu. În acest context, câţiva locatari au mai ţinut să remarce că directorul Pazaric a vândut complexul de la Palota şi s-a mutat în Oradea doar de câţiva ani, până atunci ferma neocupându-se de creşterea industrială a porcilor.

 

Sătui de promisiuni

„Promisiuni şi analize s-au tot făcut de ani de zile. Însă mirosul pestilenţial persistă. Ce procedură e asta, de ne obligă să mai suportăm mirosul încă un an?”, s-a mai auzit din mulţime. Iar Leontin Mateaş, care se declară delegatul a cinci asociaţii de proprietari, a mai dat exemplul unor firme de lapte care s-au închis, deşi erau mult mai mici şi mai nepoluante, precizând că se vor întocmi tabele nominale cu semnăturile celor care cer suspendarea funcţionării instalaţiei.

De cealaltă parte, directorul Pazaric s-a abţinut de la orice comentariu, doar angajatul său Dragu Dan menţionând în repetate rânduri că SC Nutrientul activează în cadru legal şi că mirosurile ar putea veni şi din altă parte, în condiţiile în care Garda de Mediu i-a controlat trimestrial. „Chiar ne credeţi proşti?”, a venit imediat, în cor, răspunsul oamenilor.

 

Astăzi se decide

Astăzi, de la ora 10:00, la APM Bihor se întruneşte Comitetul de analiză tehnică, pentru a hotărî măsurile care se impun. „Există o procedură standard pentru autorizaţia integrată de mediu care prevede o monitorizare mai strictă din partea ARPM Cluj şi APM Bihor. Tocmai pentru că nu îndeplinesc condiţiile de mediu şi-au propus un plan de acţiune. Termenul legal e 30 octombrie 2007. Până atunci vom face verificări în situaţii-limită, precum ridicarea de cadavre de către firma Protan sau încărcarea gunoiului. Dacă nu vor îndeplini normele, li se va suspenda activitatea”, a precizat Angelica Groza, de la ARPM Cluj.

Cristian Horgos

 25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor