Adio credite cu buletinul

Reactualizat la:
1Comentariu
Adio credite cu buletinul
Adio credite cu buletinul
Cine vrea sã-si achizitioneze un produs prin credit acordat doar pe baza buletinului, trebuie sã se grãbeascã. Începând de poimâine, acest lucru nu va mai fi posibil. Banca Nationalã a României a introdus de la 1 septembrie o serie de norme prin care se impun restrictii la astfel de credite.

Institutiile nebancare ce ofereau astfel de credite vor trebui sã solicite garantii suplimentare. Reprezentantii BNR considerã cã noile norme vor duce la diminuarea gradului de risc. Pe de altã parte, confortul clientilor va creste evitându-se supraîndatorarea acestora.

Avans de 25%

Pentru a achizitiona un bun de larg consum, clientii vor trebui sã achite un avans de 25% din valoarea produsului respectiv, fie sã prezinte garantii reale si personale. Pe de altã parte, la calcularea veniturilor nete lunare se va tine cont atât de sumele plãtite pentru alte credite, cât si de cheltuielile curente ca întretinere, telefon , curent, etc. Rata creditului nu poate sã fie mai mare de 30% din suma rãmasã dupã scãderea acestor cheltuieli. Pe deasupra, persoanele care contracteazã credite mai mari nu se vor mai putea gira reciproc. De asemenea, dacã membrii familiei au contractate alte credite, veniturile lor nu vor fi luate în considerare la calcularea veniturilor totale.

Reprezentantii societãtilor financiare nebancare care acordau astfel de credite cautã solutii pentru a nu le scãdea numãrul de clienti

Nemultumiti

Majoritatea clientior care au astfel de credite sau care doreau sã-si cumpere un produs doar pe baza buletinului nu sunt prea încântati. „Acest tip de credit era doar pentru cei cu salarii mici. Având un salariu modest, dupã 1 septembrie nu-mi voi mai putea premite un produs electrocasnic ori alt bun de acest gen. Nu-mi rãmâne altceva de fãcut decât sã plec sã muncesc afarã”, apreciazã Maria Paraschiv.

„Celor care au hotãrât acest lucru ar trebui sã le fie rusine. Tot în oamenii sãraci trag. Nu acestia dau marile tunuri”, este de pãrere Ioan Opris.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor