Adio „detectivi” de mahala

42Comentarii
Adio „detectivi” de mahala
ORADEA – În sfârşit, a apărut explicaţia comportamentului de mieluşei a „detectivilor”, din ultimile zile. Regia locală OTL a reziliat contractul cu Agenţia „Detectiv” din Arad. În urma reclamaţiilor din Jurnal bihorean, „detectivii” au fost puşi pe liber de OTL.

„Hotărârea a fost luată atât în urma multelor reclamaţii primite la noi, la adresa comportamentului controlorilor, cât şi a reclamaţiilor apărute în presă”, a explicat Corneliu Lupău, directorul OTL decizia luată.

Întrebat dacă i-a fost greu să negocieze rezilierea contractului, care era încheiat pe doi ani, cu Agenţia arădeană, Lupău a precizat că i-a transmis şefului „detectivilor” toate materialele apărute în presă la adresa controlorilor, ceea ce i-a uşurat misiunea.

Controlul pe mijloacele de transport din Oradea va fi efectuat de acum înainte de oamenii regiei. „Am pierdut mult la imagine prin comportamentul unor controlori, dar am câştigat la capitolul corectitudine”, din partea călătorilor este de părere directorul OTL.

Automate de bilete care nu funcţionează de luni bune. Compostoare care ba funcţionează, ba nu, ba marchează data greşită. Controlori care-şi fac de cap, uitând câteodată de bunele maniere sau chiar de cei şapte ani de acasă. Călători revoltaţi de asemenea comportament. Orădenii au ajuns să creadă că regia le cântă în strună „detectivilor”.

Exemple

„Cred că OTL este pe o mână cu controlorii. Altfel nu-mi pot închipui de ce nu iau măsuri să repare compostoarele”, spune Ana Matei. „Azi dimineaţă, 01.02.2007, pe biletul pe care l-am introdus în compostor mi-a apărut data de 31.01.2007. Din cauza asta am avut probleme fiindcă nu am putut să decontez biletul, fiind în interes de serviciu. Suma nu este importantă, dar faptul în sine contează.

Dacă veneau controlorii primeam şi o amendă”, se plânge Ioan Şeiem, care spunea că va face şi o plângere la conducerea OTL. O femeie este în situaţia de a porni proces în instanţă pentru faptul că a fost „tâlhărită” de controlori, spune ea, în 3 ianuarie 2007, din cauză că nu a compostat bine biletul. „Am introdus biletul în compostor, acesta l-a marcat, după care în loc să-l împingă afară l-a mai rulat odată şi l-a marcat şi a doua oară sub prima marcare.

Acest incident s-a petrecut din cauza defecţiunii marcatorului, fără să am nici o posibilitate de a interveni în procesul de marcare”, spune Nagy Carmen din Oradea. Biletul a rămas în compostor. Controlorii au amendat-o cu 20 de lei ridicându-i şi biletul. Femeia a depus contestaţie la dispeceratul controlorilor, dar fără nici un rezultat.

Explicaţii

Corneliu Lupău, directorul OTL recunoaşte că multe dintre faptele controlorilor sunt reprobabile, dar este de părere că şi călătorii au vina lor. În acest sens, Lupău a exemplificat cu numărul compostoarelor defecte de anul trecut. „Din totalul de 950 de compostoare defecte, 455 au fost înfundate de călători şi mai puţin de 300 au avut defecte electronice sau de reglaj”, spune Corneliu Lupău.

În ceea ce priveşte numărul călătorilor care circulă fără bilet directorul regiei a dat exemplu un control efectuat împreună cu jandarmii, în 14.12.2006 pe liniile 12 şi 16. „În decurs de două ore au fost găsiţi 126 de călători fără bilet. 47 au fost amendaţi pe loc, la 36 li s-a întocmit proces verbal şi 43 au fost duşi la Poliţie pentru că nu aveau documente”, a precizat Corneliu Lupău. Automatele de bilete vor funcţiona începând de lunea viitoare, regia intenţionând să mai achiziţioneze alte 40 de automate.

Vizavi de controlori, Corneliu Lupău ne-a informat că a reziliat contractul cu Agenţia „Detectiv”. „Controalele vor fi efectuate de oamenii noştri. Sunt de părere că prin externalizarea serviciilor regia a pierdut la imagine, dar a câştigat la corectitudine din partea călătorilor” este de părere Lupău. Primarul Petru Filip i-a spus lui Corneliu Lupău, în conferinţa de presă de marti că „nu este corect ca persoanele care efectuează controlul să fie plătite în funcţie de realizări”. Ceea ce nu se va mai întîmpla de acum înainte.

Dan Birta

 42Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor