Adio subventii la energie termica

Buzunarele românilor vor lua foc. Cei care se încãlzesc cu energie termicã de la CET-uri vor plãti dublu pentru aceasta, de iarna viitoare. Asta în conditiile în care pretul national de referintã la energia termicã va fi scos.

„Pretul national de referinta la energia termica ar trebui înlocuit cu un pret local, masura fiind inclusa într-o noua metodologie de tarifare care ar putea intra în vigoare de la 1 iulie”, a declarat, joi, vicepremierul Gheorghe Pogea.

Pogea considera ca impunera unui pret local ar stimula eficientizarea termocentralelor si a societatilor de distributie. Astfel, s-ar vedea diferentele de pret între diferitii producatori. De asemenea, o masura de acest gen ar putea duce la o alocare mai corecta a subventiei, pentru ca de aceasta sa beneficieze în principal persoanele cu venituri reduse.

Tarifele practicate de producatorii de energie termica în sistem de cogenerare (n.r. – producere în comun cu energia electrica) sunt stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei. Populatia plateste, în general, pretul national de referinta, stabilit prin hotarâre de Guvern.

Daca pretul producatorului depaseste acest nivel, diferenta trebuie acoperita prin subventie de la bugetul de stat si de la autoritatile locale. Potrivit negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, bugetul de stat îsi diminueaza anual ponderea subventiei acordate pâna la eliminarea ei în 2007, astfel ca municipalitatile se regasesc în situatia de a acoperi si aceasta contributie.

Oradea, privilegiatã

Se pare cã orãdenii nu vor avea prea mult de suferit prin scoaterea pretului de referintã al energiei electrice. O parte vor fi salvati de energia geotermalã, care are un pret 84,6 RON/Gcal.

Ceilalti vor fi salvati de porumb, care este pe cale sã înlocuiascã cãrbunele în cazanele CET. „Dacã reusim sã modoficãm toate cele trei cazanele pe porumb, orãdenii vor plãti acelasi pret la energia termicã pe care-l plãtesc si în prezent – 107,5 RON/Gcal”, a precizat Dragos Gligor, directorul CET Oradea.

Acesta a adãugat cã pretul de productie al energiei termice produse la Oradea – 198,2 RON/Gcal, este cel mai mic din zonã. „Dintre toate centralele termice care au trecut la primãrii, Oradea are pretul de productie cel mai mic. Aradul, Timisoara au preturi de productie de peste 200 RON/Gcal. Când am încercat sã le dau ideea cu porumbul, m-am ales cu zâmbete din partea lor”, a declarat directorul CET Oradea. Dar, cine râde la urmã râde mai bine.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !