Administratori cercetaţi pentru fraudarea fondurilor PHARE

Administratori cercetaţi pentru fraudarea fondurilor PHARE
ORADEA – Procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a administratorilor unei firme orădene, pentru fraudarea fondurilor PHARE cu 44.000 de euro.

Bressan Tiziano şi Doru Lucan, asociaţi şi administratori ai SC Briltex Group SRL Oradea, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de schimbare a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene şi a infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexate sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene.

Din probele administrate de procurori rezultă că, la data de 19 noiembrie 2002, a fost încheiat un contract de finanţare din fonduri PHARE, între Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, în calitate de autoritate contractantă, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest, în calitate de autoritate de implementare şi SC Briltex Group SRL Oradea, în calitate de beneficiar. Contractul are ca obiect implementarea şi derularea Proiectului intitulat „Profesionalism pentru Mileniul trei”, scopul declarat al proiectului fiind cel al derulării unor cursuri de instruire a personalului propriu al firmei beneficiare.

„În scopul obţinerii şi justificării cheltuirii sumelor destinate cursurilor de instruire, inculpaţii au prezentat autorităţii contractante documente care conţin date nereale, contract de prestări servicii, contract de închiriere a sălii de cursuri, foi colective de prezenţă a lectorilor, rapoarte de activitate ale formatorilor şi alte înscrisuri , având ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei de 43.293 de euro din fonduri europene”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea.

Potrivit anchetatorilor, din suma totală provenind din fonduri PHARE, SC Briltex Group a plătit către SC Acctex SRL (societatea administrată de soacra, respectiv soţia lui Doru Lucan), suma de 14.972 de euro, ca şi chirie, cu toate că societatea nu deţinea acel spaţiu iar instruirea cursanţilor nu s-a realizat spaţiul pentru care s-a plătit chirie. Similar, suma de 3000 de euro a fost însuşită de Bressan Tiziano şi de reprezentantul societăţii Richmond S Internaţional Incorporated, societatea care nu avea dreptul legal de a fi subcontractant de servicii în cadrul programului, nefiind înregistratră într-un din ţările UE sau ţară eligibilă PHARE. În realitate, această societate comercială nu a efectuau instruirea cursanţilor. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Oradea.

De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea continuă cercetările faţă de Doru Lucan şi o altă persoană, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi faţă de Bressan Tiziano şi Doru Lucan, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare.

DNA Oradea continuă cercetările cu privire la infracţiunea de spălare de bani, respectiv a unor infracţiuni incluse în sfera celor îndeptate împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, de către reprezentanţii unei alte societăţi comerciale care, în mod similiar, a beneficiat de fonduri europene pentru derularea unui proiect, apelând la acelaşi furnizor de servicii pe care l-a avut şi Briltex Group.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !