Adolescența altfel

De Otilia Șandor
Adolescența altfel
© ????????????????????????????????????
Săptămâna trecută, peste o sută de copii s-au dus la sediul Poliției Bihor și au fost introduși în tainele meseriei de polițiști de către polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității de la Poliția Bihor, în cadrul campaniei „Școala Altfel – Educație pentru siguranță!”.

Copiii au vizitat laboratorul pentru detectarea comportamentului simulat (Poligraf), laboratoarele criminalistice în cadrul cărora se efectuează activități de expertiză criminalistică și laboratorul de identificări judiciare de la Serviciul Criminalistic.

Cu mascații, la laborator și sport

Copiii au interacționat cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, fiind interesați de activitatea acestora și de profesia de polițist. Copiii care au vizitat sediul I.P.J. Bihor au fost și la sala de sport în care se antrenează polițiștii bihoreni și au văzut cu ochii lor că părți din filmele cu polițiști sunt adevărate când vine vorba de pregătire fizică și profesională.

Sediul Poliției Bihorene a fost vizitat și de liceeni din clasele a X –a și a XI – a, care doresc să îmbrățișeze profesia de polițist. Liceenii au aflat informații utile cu privire la selecția candidaților pentru școlile de poliție, condiții, modul de desfășurare a examenului, structura organizatorică a poliției, atribuțiile polițiștilor de prevenire și proximitate. Și liceenii au dat câteva ture prin sediul Poliției și au interacționat direct cu polițiști din diverse domenii.

Tot săptămâna trecută, polițiști și colegi din alte structuri au fost la sediile unităţilor şcolare, discutând cu elevii despre prevenirea comportamentelor antisociale, a accidentelor rutiere, a violenţei în mediul şcolar, a consumului de droguri, răspunderea penală a minorilor etc.. Au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool etc.), la consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). De asemenea, au fost prezentate principalele infracțiuni de corupție și consecințele acestora.

Bullying și cyber bullying

Zilele trecute s-a derulat și proiectul educativ „Adolescența altfel”, inițiat de către Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea. Polițiștii de prevenire au discutat cu elevii pe tema bullying și cyber bullying, prezentându-le copiilor formele de manifestare ale acestora, rolurile pe care le au agresorul, victima și spectatorii unor comportamente de tip bullying și metode de prevenire a victimizării.
Elevii au fost stimulați să aibă atitudine civică și să reacționeze prompt pentru stoparea situațiilor conflictuale, să prevină victimizarea etc.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !