Adrian Maghiar nu este în atenţia DNA

Adrian Maghiar nu este în atenţia DNA
ORADEA - Surse din cadrul Universităţii Oradea au dat de înţeles că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar fi extins cercetările, în dosarul diplomelor false de la Facultatea de Medicină şi asupra lui Adrian Maghiar, al doilea fiu al fostului rector Teodor Maghiar.

Însă la solicitarea Jurnalului bihorean, DNA a infirmat aceste zvonuri. „La solicitarea dumneavoastră din data de 26 februarie 2008, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice faptul că, în dosarul la care faceţi referire, procurorii nu au extins cercetările şi cu privire la Adrian Maghiar.

DNA a început în februarie 2007 urmărirea penală împotriva foştilor rectori ai Universităţii Oradea, Teodor Maghiar şi Teodor Traian Maghiar.

Aceştia sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual, prejudiciul fiind estimat la 900 miliarde ROL (peste 25 milioane euro).

Procurorii anticorupţie au reţinut că, în perioada 2000 – aprilie 2004, Teodor Maghiar a trimis la Ministerul Educaţiei şi Cercetării date nereale privind numărul de studenţi, precum şi al altor categorii de persoane admise la studii pe locuri fără taxă.


În rechizitoriul întocmit de DNA Bucureşti se arată că Teodor Maghiar i-a indus în eroare pe funcţionarii MEC care au aprobat obţinerea, de către Universitatea din Oradea, a unor alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la valoarea de 784.075.169.000 ROL, reprezentând diferenţa dintre sumele ce s-ar fi cuvenit Universităţii din Oradea şi sumele efectiv alocate de la bugetul de stat. Din cercetările procurorilor a reieşit că, în noiembrie 2004, Teodor Traian Maghiar şi tatăl lui, Teodor Maghiar, au semnat şi transmis la MEC o adresă prin care s-ar fi atestat în fals date cu privire la numărul studenţilor raportaţi, ceea ce a determinat cauzarea unui prejudiciu la bugetului de stat în valoare de 117.701.289.000 ROL.

În plus, în perioada 2000-2004, Teodor Maghiar în calitate de rector şi Teodor Traian Maghiar, în calitate de prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi ulterior rector, au semnat şi eliberat un număr de 26 diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare la această instituţie de învăţământ. Mai mult, specializările respective (chiropraxie, naturopatie, osteopatie, etc.) nu există în Nomenclatorul Specialităţilor Medicale şi Farmaceutice.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !