Adună bani de Bac

57Comentarii
Adună bani de Bac
ORADEA – Apropierea examenelor de bacalaureat atrage după sine revenirea la practici neoficiale din partea elevilor şi profesorilor. Conform unor surse neoficiale, la unele licee „taxa” de protocol pentru comisia de bacalaureat se ridică de la 100 la 150 lei de elev.

Un calcul simplu arată că la o clasă de 30 de elevi se pot strânge până la 4.500 de lei. Dacă vor fi prinşi că au încasat bani, profesorii riscă să fie daţi afară din învăţământ.

Odată cu apropierea examenelor de bacalaureat s-au reluat zvonurile că elevii ar avea şi alte griji care nu au nicio legătură cu învăţatul, şi anume colectarea de bani pentru protocolul profesorilor din comisia de examinare. Deşi această practică este ţinută în umbră atât de elevi cât şi de profesori, în Oradea s-a relansat zvonul că la unele licee fiecare elev trebuie să cotizeze pentru a beneficia de  indulgenţa comisiei.

Fostul prefect Bolojan a creat valuri anul trecut cu ocazia examenelor de bacalaureat instituind controale de la Prefectură la licee. Totodată, şi Inspectoratul Şcolar Judeţean dezavuează astfel de practici, ameninţând cu excluderea din învăţământ a profesorilor prinşi că adună bani.

Tocmai de aceea, sarcina de a aduna banii de protocol a fost transferată unor reprezentanţi din Comitetele de Părinţi.

 

Şi dosar penal

„Profesorii prinşi că au luat bani cu ocazia examenelor de capacitate, bacalaureat sau de orice alt tip trebuie să ştie că riscă nu doar excluderea din învăţământ ci şi dosar penal pentru luare de mită. De asemenea, legea incriminează şi darea de mită.”, atenţionează subcomisarul Vlad Codreanu, adjunctul şefului Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţului Bihor. Totodată surse din poliţie lasă să se înţeleagă că vor monitoriza fenomenul acolo unde au apărut sesizări.

 

Elevii ar da

Chiar dacă practica „adormirii” atenţiei comisiei de bac nu se practică peste tot, asta nu înseamnă că elevii nu ar contribui financiar. „Aş fi de acord să dau bani. Arătaţi-mi unde şi acuma îi dau”, spune C.R., elev al unui liceu. „La noi la liceu nu s-a auzit de aşa ceva, dar cine ştie ce va mai fi până la Bac?”, afirmă A.A.

 • Subprefectul Abrudan continuă

 • Picaţi la Bac de Prefectură

 • Grevă japoneză la „M. Eminescu”

 • Reclamată de o colegă profesoară

 • Prefectul face ordine la Bac

 • Bolojan vrea Bacalureat corect în toată ţara

 • Bacu’ lu’ babacu’ (pamflet)

  Cristian Horgos • 57Comentarii

  Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

  inca 1000 caractere ramase

  Citiți principiile noastre de moderare aici !

  versiunea HTML a comentariilor