„Advent Expressz” a garat duminică la Oradea

De Dan Birta
7Comentarii
„Advent Expressz” a garat duminică la Oradea
Circa 600 de maghiari din Budapesta, Cegléd și Szolnok, au sosit duminică cu trenul „Advent Expressz” la Oradea, pentru a vizita clădirile istorice și Târgul de Crăciun.

Oradea începe să fie din ce în ce mai atractivă și pentru vecinii noștri maghiari. Clădirile istorice ale Oradiei, reabilitate în ultima vreme, dar și Târgul de Crăciun, sunt tot mai vizitate de străini.

Duminică, 16 decembrie 2018, a sosit pentru prima dată în gara centrală din Oradea, trenul „Advent Expressz” din Budapesta. Acesta transporta circa 600 de călători din Budapesta, Cegléd și Szolnok.

48365205_204653287108750_920282810017644544_n

Programat să intre în Gara Oradea la ora 11:23, trenul a avut o întârziere de 50 de minute din cauza vremii. De multă vreme nu s-a mai văzut atât de multă lume în Gara Oradea. „Advent Expressz” a fost aşteptat şi de mulţi orădeni de etnie maghiară, care au aflat de sosirea acestuia.

„Trenul are în componență zece vagoane de clasele I, II și III, și transportă aproximativ 600 de vizitatori pentru a descoperi monumentele istorice și arhitecturale ale urbei, respectiv pentru a vizita Târgul de Crăciun al cărui renume a ajuns și peste hotare. Cea mai mare parte a vizitatorilor vor vizita Oradea pe cont propriu, dar va fi și un grup de 90 de persoane care va fi însoțit de trei ghizi”, ne-a informat Bántó Norbert, președintele Agenției de Management a Destinației (AMD) Bihor.

Fiecare vagon al trenului avea denumirea unei localităţi sau personaj istoric: Pecs, Tokaj, Doberdó sau Sanctus Ladislaus, etc. Vagonul restaurant se numea „Albert Flórián a Csázár”. Cel mai ieftin bilet dus – întors la acest tren, pe ruta Budapesta – Oradea, a costat 9.900 de forinți, iar cel mai scump, 30.000 de forinți.

Oradea, alături de Viena și Praga

Trenul „Advent Expressz” aparţine MÁV Nosztalgia, care organizează excursii cu trenuri de epocă atât în Ungaria cât și în Europa Centrală încă de acum 25 de ani. Compania MÁV Nosztalgia organizează începând cu anul 2010 excursii cu trenul de 1 – 2 zile la cele mai renumite târguri de Crăciun din Europa Centrală. Acestea sunt cu plecare din Budapesta, Debrețin și Szeged.
După renumitele târguri de Crăciun din Viena, Praga sau Eisenstadt, începând cu acest an, trenul de epocă a poposit și la târgul de Crăciun din Oradea.

48373636_2214410172173133_7096883249854545920_n

În octombrie 2017 Biroul Regional Orădean al rețelei Europei Centrale de Dezvoltare Economică (CEED) a organizat o conferință turistică transfrontalieră, eveniment la care au participat printre mulți alții și conducerea companiei „MÁV Nosztalgia”. Aici a avut loc prima întâlnire între conducerea Agenției de Management al Destinației Bihor (susținută de Consiliul Județean Bihor) și compania feroviară „MÁV Nosztalgia” din Ungaria.

În urma discuțiilor avute pe parcursul anului 2018 și ținând cont de succesul târgului de Crăciun, compania a decis introducerea unei noi rute între Budapesta și Oradea.

Organizatorii MÁV Nosztalgia și AMD Bihor sunt de părere că această vizită la Oradea va fi un real succes, devenind în viitor o rută tradițională a companiei feroviare maghiare și în același timp o reușită în ceea ce privește promovarea turistică a municipiului Oradea și a județului Bihor.7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor